Správy

Autentické ZÁBERY z Nežnej v centre Žiliny: Ako to prebiehalo?

Aj v Žiline vyšli do ulíc najprv študenti. Ako sa štrngalo v našom meste a ako to v uliciach vyzeralo? Prinášame udalosti v časovom slede aj archívne fotky.

Ilustračný obrázok k článku Autentické ZÁBERY z Nežnej v centre Žiliny: Ako to prebiehalo?
10
Galéria
Zdroj: Foto: Milan Veliký

Odstránenie komunistického režimu v bývalom Československu a nastolenie demokratického politického systému boli výsledkom novembrových udalostí z roku 1989, známych aj ako Nežná revolúcia. Revolučné nálady neovládli iba Prahu a Bratislavu, ľudia vychádzali do ulíci i v iných mestách. Inak tomu nebolo ani v Žiline.

O priebehu zlomových dní v Žiline informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Ako vysvetlil, podľa zachovaných zápiskov z dobovej kroniky sa prvé zhromaždenie na podporu manifestácií študentov v Prahe uskutočnilo v utorok 21. novembra 1989 na Námestí V. I. Lenina (neskoršie Námestie Ľ. Štúra, dnes priestor OC Aupark) v Žiline.

„V podvečerných hodinách sa zhromaždilo niekoľko tisíc študentov vtedajšej Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline. Označení boli trikolórami a v rukách niesli sviečky. Protesty v Žiline pokračovali aj 22. a 23. novembra 1989. K vysokoš­kolákom sa pridalo aj množstvo obyvateľov mesta, ktorí žiadali zmeny na najvyšších politických miestach. K mikrofónu na tribúne pristupovali študenti, ale aj občania mesta, aby predniesli svoje príhovory,“ doplnil Miškovčík.

Približne 20 000 ľudí sa podľa Miškovčíka zhromaždilo aj dňa 27. novembra na žilinskom Námestí V. I. Lenina, aby podporili generálny štrajk.

,,Vo večerných hodinách sa na Vysokej škole dopravy a spojov v Žiline stretli na spoločnom rokovaní predstavitelia Okresného výboru KSS, Miestneho národného výboru a zástupcovia Občianskeho fóra, čo bol zároveň oficiálny začiatok obmeny politických síl z Žiline," dopĺňa Miškovčík.

Autentické zábery zo zhromaždení v Žiline nájdete v priloženej fotogalérii.

V Žiline takto pred 30 rokmi: Autentické zábery z Novembra 89
10
Galéria
Zdroj: Foto: Milan Veliký

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: Mesto Žilina
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM