Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Atraktivita Žilinského okresu: Návštevníkov bolo v prvom polroku viac

Nielen mesto, ale aj okolie Žiliny ponúka návštevníkom príjemné strávené chvíle. O tom, že náš okres je stále obľúbenou turistickou destináciou, svedčia aj najnovšie čísla.

Ilustračný obrázok k článku Atraktivita Žilinského okresu: Návštevníkov bolo v prvom polroku viac
Zdroj: TASR

Žilinský okres je jednou z najzaujímavejších destinácií Žilinského kraja. Nielen preto, že Žilina je krajským mestom, no najmä pre jej príťažlivé okolie. Či už spleť hradných opevnení, ktorými je Žilina známa alebo okolitou prírodou Malej Fatry, ktorá produkuje zimný i letný cestovný ruch.

Cestovný ruch sa vyšplhal vyššie

V 1. polroku 2018 pokračoval rastúci trend vývoja návštevnoti v Žiline a zariadenia cestovného ruchu ubytovali celkom 108.026 návštev­níkov. Z celkového počtu návštevníkov v Žilinskom okrese tvorili domáci až 67 % (108.026) a zahraniční návštevníci 33 % (35.679). Informácie nám podala Katarína Holienčíková z pracoviska Štatistického úradu v Žiline.

V rámci nárastu návštevnosti kraja vzrástla oproti 1. polroku 2017 aj medziročná návštevnosť okresu Žilina, a to o 5,6 %.

Žilinský okres v tomto období ponúka celkom 152 ubytovacích zariadení, v nich 2.527 izeb a 6.278 lôžok. Na ubytovacie účely je ešte možné využiť aj miesta na voľnej ploche, ktorých je v okrese 800.

Okres Žilina si drží druhú priečku

Na číslach návštevnosti Žilinského kraja sa okres Žilina podieľa druhým najvyšším počtom. Väčší podiel poskytovaných a zároveň využitých ubytovacích služieb v kraji má len okres Liptovský Mikuláš.

Z územného hľadiska v 1. polroku 2018 zariadenia v okrese Žilina ubytovali už spomínaných 108.026 návštev­níkov (20,9%) a vyšší počet dosiahol Liptovský Mikuláš s počtom ubytovaných 214.295 (41,4%), tretí v poradí je okres Ružomberok s podielom 14,2%, teda 73.252 návštev­níkov.

Lákadlo aj pre zahraničných

Najvyhľadávanejšou destináciou Žilinského kraja je Liptovský Mikuláš, v ktorom sa ubytovalo 41,4 % zo všetkých návštevníkov kraja. Zaujímavými sú aj lokality v okrese Žilina, ktoré navštívilo 20,9 % a Ružomberok s percentuálnym podielom 14,2 %.

Podľa údajov Štatistického úradu SR zostal nezmenený index počtu návštevníkov za 1. polrok 2018 v porovnaní s 1. polrokom 2018, ktorý predstavuje návštevnosť slovenských občanov. Index návštevnosti v porovnaní s predchádzajúcim obdobím stúpol na 119,1.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM