Iveta Hrabovská Kultúra

Alchýmia v tebe: Jaroslav Kyša v Galérii ± 0,0

Prostredníctvom často nenápadných a na prvý pohľad marginálnych zásahov do reality mení tento umelec kontexty jej percepcie. Na výstave v galérii ± 0,0 predstaví diela, ktoré vznikli za posledný rok v Londýne a na rezidenčnom pobyte v Banskej S T ANICI.

Ilustračný obrázok k článku Alchýmia v tebe: Jaroslav Kyša v Galérii ± 0,0
Foto: Iveta Hrabovská

V konkrétnom časopriestore vytvára pre náhodne zúčastnených podmienky na iné nazeranie a interpretovanie každodennosti či historických a politických súvislostí, o ktorých sa málo hovorí a veľa mlčí. Jeho povrchové úpravy v kontraste s okolitým prostredím zviditeľňujú stopy dávnej minulosti, ale aj premeny v čase, no nie ako monumentálne gestá, ale ako efemérne mikrokomentáre.

„Jeho samozvaná archeologická a pamiatkárska činnosť okrem iného odkrýva mechanizmy tvorenia histórie a života s ňou. Práce Jaroslava Kyšu nie sú konečným cieľom, ale skôr impulzom pre aktívneho diváka, aby sa v procese interpretácie a konfrontácie zúčastnil na spoluvytváraní ich obsahu,“ povedala Kisová.

O umelcovi

Jaroslav Kyša (1981, Žilina) je predstaviteľom mladej generácie súčasných umelcov. Absolvoval Ateliér slobodnej kreativity 3D (Juraj Bartusz) na FU TU v Košiciach so stážou v Ateliéri priestorovej komunikácie (Anton Čierny) na bratislavskej VŠVU. Do širšieho povedomia sa dostal ako finalista Ceny Oskára Čepana v roku 2004 a Szpilman Award 2009, ktorej laureátom sa stal v roku 2011.

Kyša je typ umelca, ktorého najviac stimuluje častá zmena prostredia, odlišné lokality a pobyty na rezidenciách. Je pre neho typická práca s rôznymi médiami, pričom hlavný dôraz kladie na myšlienku a následnú formálnu stránku prispôsobuje téme. Využíva fotografiu (ako dokumentáciu akcie, ale aj ako finálne dielo), video, inštalácie, tvorbu sochárskych objektov, akcie, intervencie, a i.

Vernisáž sa uskutoční v pondelok 26. novembra 2012 o 17:00 v galérii ± 0,0 , Mydlárska 1, Žilina. Výstava potrvá do ± 21. decembra 2012. Vstup voľný.

Foto: Jaroslav Kyša

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM