Rôzne

Ako sa žije mladým pod Dubňom? Prieskum poodhalil životný štýl Žilinčanov

Projekt mladí pod LUPPOM poodhalil viacero zaujímavostí ohľadom mladých Žilinčanov. Viac ako 1000 respondentov v prieskume odpovedalo na viacero otázok týkajúcich sa života mladých v našom meste. Prieskum sa nevyhol ani témam ako životný štýl, pitie alkoholu, fajčenie či skúsenosti s drogami.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa žije mladým pod Dubňom? Prieskum poodhalil životný štýl Žilinčanov
Zdroj: TASR

Prieskum potrieb mladých ľudí a spôsobu ich života v meste Žilina realizovali v rámci projektu Mladí pod LUPPOM. Projekt podporila Národná agentúra programu Mládež v akcii, pomáhali partneri Mesto Žilina, Samospráva Mesta Mora zo Švédska a Mládežnícka rada tohto mesta.

Prieskum sa uskutočnil v júni a septembri 2013. Do prieskumu sa anonymne zapojilo 1001 respondentov. Z toho bolo 483 mužov a 518 žien. Vekové zloženie účastníkov prieskumu bolo od 14–19 rokov Najväčší počet účastníkov tvorili žiaci a študenti zo 17 stredných a 13 základných žilinských škôl.

Mladí sú v strese a unavení

V dospelej populácii je otázka zdravého životného štýlu veľmi moderná a frekventovaná. Môžeme do zvýšeného záujmu o zdravý život zaradiť aj mladých ľudí? Tu sa jednoznačná odpoveď hľadá ťažšie. Keď sa mladých ľudí jednoducho opýtali, či sú zdraví, až 76% percent z nich odpovedalo jednoznačne kladne. Viac ako polovica z celého počtu respondentov uvádza, že sú menej často chorí, ako ostatní.

Na druhej strane viac ako 10% mladých často bojuje s bolesťami hlavy, brucha, zlým zaspávaním a spánkom. Takmer polovica mladých ľudí sa cíti v strese a dokopy 60% je aspoň raz za týždeň unavená už počas dňa.

Ignorácia raňajok, fastoody,…

Je možné, že tieto javy spúšťajú aj fakty, že mladí ľudia často vynechávajú pravidelnú stravu. Raňajky denne ignoruje cez 34% mladých ľudí. V rýchlom občerstvení sa často stravuje dokopy 40% mladých ľudí. Sladkosti alebo čipsy denne alebo týždenne konzumuje takmer 80% opýtaných mladých ľudí.

Fajčenie

Potešujúca bola odpoveď týkajúca sa fajčenia a cigariet. Nefajčí 65% opýtaných. Veľmi sporadicky si dá cigaretu 17% a denne fajčí 12,5% respondentov nášho prieskumu. Odpoveď sa dá považovať za mierne optimistickú preto, že podľa jednoduchého zdania na uliciach, v reštauráciách, na párty a podobne sa zdá, že mladí ľudia fajčia v oveľa vyššej miere.

Alkohol, pitie piva

Trochu iná je situácia pri pití piva. Absolútne ho nepije iba necelých 45% opýtaných. Niekoľko krát do roka a zhruba raz za rok si ho dá spolu cez 30% opýtaných. Zvyšok mapovanej cieľovej skupiny pije pivo s frekvenciou aspoň raz za mesiac. Týždenne či denne konzumuje pivo takmer 12% opýtaných mladých ľudí.

Úplne odmieta alkohol 31% opýtaných. Od súrodencov či kamarátov sa k nemu dostane takmer 15%, od rodičov s ich vedomím takmer 9% opýtaných mladých ľudí. V reštaurácii a bare sa k nemu dostane takmer 13% opýtaných. Alarmujúce je zistenie, že aj v tejto vzorke sa veľké množstvo mladých ľudí naozaj opije aspoň ra za rok ( 12%), niekoľkokrát do roka (14,4%) a niekoľko krát do mesiaca spolu cez 15% opýtaných mladých ľudí. Tieto odpovede sú alarmujúce akorešpondujú so všeobecnou toleranciou spoločenského pitia a popíjania, ktoré môže neskôr viesť k závažným problémom. Situáciu by iste pomohlo razantnejšie zabránenie pitia zo strany rodičov, pretože jasne nedovolí alkohol len 65 % rodičov.

Marihuana, hašiš,…

Od kategórie návykových látok alkohol je malý krok k závažnejším. Napriek všetkým debatám odborníkov, laikov, politikov, či je škodlivejší alkohol alebo iné drogy, zo vzorky v meste ako je Žilina marihuanu alebo hašiš nevyskúšalo len 75% respondentov. Zvyšok v rôznych frekvenciách tieto drogy už užil.

O niečo lepší je výsledok u ostatných drog okrem marihuany a hašiša, kde málo cez 90% opýtaných uvádza, že ich nevyskúšali. Ostatní, teda takmer 10% teda iné drogy skúsili, čo vzhľadom ku ich závažnosti ani tu nedáva priestor na optimizmus.

Zdroj: Mladí pod Luppom
foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM