Jakub Forgács Rôzne

Aj vy máte to šťastie? 5 nepriestrelných argumentov, prečo je dobré byť Stredoslovákom

Mnohí Stredoslováci sú pyšní na svoj pôvod a majú na to svoje dôvody. My si tiež myslíme, že v srdci Slovenska máme byť na čo hrdí. Pozrite si ale tak trochu s nadhľadom 5 dôvodov, prečo dokonca i ostatní môžu ľutovať, že nie sú z našich končín.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy máte to šťastie? 5 nepriestrelných argumentov, prečo je dobré byť Stredoslovákom
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Hrdosť na veľké činy

Práve na strednom Slovensku vypukla 29. augusta 1944 najväčšia vzbura proti nacistom. Centrom Slovenského národného povstania bola Banská Bystrica, ale aj Brezno sa stalo významným strediskom protifašistických bojov na Horehroní. Hoci nemecké jednotky povstaleckú armádu po pár týždňoch porazili, jej zvyšky prešli na partizánsky spôsob boja a v bojoch pokračovali až do oslobodenia krajiny.

Máme „najčistejšiu podobu slovenčiny“

Kultúrna stredoslovenčina bola jazykovou formou, ktorá sa veľmi často používala v nadnárečovom kultúrnom styku pred štúrovskou kodifikáciou. Stredná slovenčina teda už od najstarších čias expandovala do západoslovenskej a východoslovenskej nárečovej oblasti a spĺňala predpoklady stať sa nadnárečovým dorozumievacím prostriedkom. Ľudovít Štúr v roku 1843 kodifikoval spisovnú slovenčinu. Ako základ si vzal práve stredoslovenské nárečie. Zdôvodňoval to tým, že má najčistejšiu podobu slovenčiny. Rozprávať peknou slovenčinou sa tu tak učíme prirodzene a to rovno od detstva.

…A tiež zmysel pre humor

Humor je korením života, a to dobre vedia aj Stredoslováci. Potrebujete k tomu nejaký dôkaz? Stačí nazrieť napríklad do facebookovej skupiny Drísťi z Horehronia a priľahľího okoľia. Pre zdvihnutie nálady si nenechajte ujsť tie najlepšie vtipné príhody, ktoré sme odtiaľ vybrali len pre vás, samozrejme, v rámci všetkej slušnosti. ;)

Pochváliť sa môžeme krásnymi dievčatami

V strede Slovenska nájdeme dievčatá, ktorým sa svojou krásou vyrovná len máloktorá. Aj preto sa mužom za robotou odchádza z domov len veľmi ťažko. Za dôkazom krásy našich dievčat pritom netreba chodiť ďaleko. Priamo v srdci našej krajiny sa totiž narodila aj aktuálna MISS Slovensko Lujza Straková.

Na záver: Sme pracovití!

Hoci práce v týchto končinách nie je nikdy dostatok, o našich ľuďoch je známe, že sú pracovití. Dôkazom sú aj tvrdé podmienky, v akých obrábali pôdu ešte naši predkovia, no stredoslováci sú stále schopní do kadejakej roboty. A ak ste momentálne bez práce, pozrite si sekciu Profesia na našej stránke, kde nájdete hneď niekoľko skvelých tipov na voľné fleky.

Prečítajte si tiež:

20 najlepších bystrických výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate vy? :)

10 vecí, na ktoré môžu byť Horehronci naozaj pyšní

5 najvtipnejších príhod z Horehronia, ktoré vás pobavia: Tomuto ani nebudete chcieť veriť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM