Peter Handzuš Rôzne

Aero-Moto Víkend: Vyhrajte vyhliadkový let a pozrite si Tatry zvrchu

Dvojdňová letecká šou na letisku v Poprade sa nezadržateľne blíži. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte. Pripravené sú pre vás vstupenky na Aero-moto víkend 2012 a vyhliadkový let v okolí Vysokých Tatier. 23.-24. júna vedú všetky cesty na letisko do

Tento ročník Aero-moto víkendu sa ponesie v duchu spomienky na sté výročie aviatiky na Slovensku. „Divákom predstavíme jedinečný letecký skvost, lietadlo Blériot XI po 100 rokoch po prvýkrát na území Slovenska,“ povedal organizátor podujatia Roman Klouda. Je to prvé motorové lietadlo, ktoré vzlietlo na území Rakúsko – Uhorska v roku 1910 a je to zároveň aj lietadlo, na ktorom lietal počas výcviku vo Francúzsku aj najslavnejší slovenský aviatik M. R. Štefánik.

Ďalším skvostom, ktorý bude možné obdivovať na letisku počas Aero-moto víkendu, je prvé motorové lietadlo na svete, lietadlo bratov Wrightovcov vo svojej premiére na slovenskom nebi. „Tento moment je pre historiu slovenského letectva neopakovateľný a symbolicky aj veľmi dôležitý. Lietadlo Wright Flyer je najväčšou „perlou“ slávneho Lietajúceho cirkusu pána Kindernaya z Českej republiky, ktorý nám lietadlá zapožičal na vystúpenie vrámci letovej časti Aero-moto víkendu,“ dodal Klouda. Je to jediný lietajúci Wright Flyer na svete, keďže druhý sa minulý rok v USA zrútil a zničil.

Atraktívne pre divákov budú aj letecké súboje strojov z I. svetovej vojny, Sopwith F1 Camel a Fokker EIII. K scéne leteckých súbojov bude aj statická replika Fokker DR.1, známy ako Červený barón.

Toto lietadlo bude k dispozícií aj na fotenie návštevníkov v jeho kabíne. Nebudú chýbať ani letecké súboje z obdobia II. svetovej vojny v podaní populárneho zoskupenia RETRO SKY TEAM.

[size=14][color=#cc0000]­Pestrý program vo vzduchu aj na zemi[/color][/size] Súčasťou každého leteckého dňa je aj letecká akrobacia. Akrobaciu bez motora na lietadle Fox predvedie nekoľkonásobný slovenský šampión v tejto kategórií, odchovanec popradského Aeroklubu Bohuslav Medvec. Lietanie dole a hore hlavou s motorom predvedie slovenská akrobatická legenda Dušan Šamko s krásnym dvojplošníkom, akrobatickým špeciálom Pitts.

Okrem toho diváci uvidia zoskoky parašutistov, záchrannú akciu hasičov a leteckých záchranárov, ukážky letov vrtuľníkov, dopravných, športových lietadiel a vyvrcholením bude vystúpenie bojovej stíhačky Mig-29.

Počas celej akcie si budú môcť návštevníci vychutnať trochu adrenalínu na vyhliadkových letoch na lietadlách, ale aj vrtuľníku. Na konci podujatia čaká na všetkých bohatá tombola.

Neoddeliteľnou súčasťou Aero – moto víkendu je aj prezentácia predajcov automobilov z popradského regiónu. Okrem najnovších modelov budú mať možnosť návštevníci vidieť aj historické automobily, traktory a motorky.

Tohtoročným hudobným hosťom Aero moto víkendu budú kapely Tatranka, Fresh, Perpetum Mobile a Vaola. Zábavným slovom Vás bude počas podujatia sprevádzať Marcel Forgáč a leteckú show bude komentovať šéf jury RedBull Air Race Stanislav Bajzík, tiež odchovanec Popradského Aeroklubu.

[blockquote]Súťaž

Návštevníkov Aero-moto víkendu čaká aj jedno gurmánske prekvapenie. Priamo pred očami návštevníkov sa bude opekať. Ak chcete súťažiť o lístky na Aero-moto víkend a o vyhliadkový let počas tejto výnimočnej akcie, napíšte nám na sutaz@global24.sk (sutaz@global24.sk), čo sa bude opekať priamo pred očami návštevníkov Aero-moto víkendu v Poprade. Správnu odpoveď nájdete [link=http://www­.aeromotoviken­d.sk/]TU![/lin­k]

V súťaži rozdáme spolu 150 lístkov a jednu hlavnú cenu – vyhliadkový let. K správnej odpovedi pripíšte, či chcete vyhrať 2 alebo 4 lístky. A nezabudnite na kontaktné údaje – meno, bydlisko a telefonický kontakt. Ceny budú odovzdané po overení totožnosti priamo na letisku v Poprade.[/bloc­kquote]

Za organizovaním Aero-moto víkendu stojí úsilie desiatok ľudí, členov Aeroklubu Poprad, ktorí venujú svoj voľný čas príprave a priebehu tohto podujatia. V spolupráci s partnermi sa každý rok snažia o maximálnu spokojnosť a bezpečnosť návštevníkov, čo je ich najvyššou prioritou. „Bez úsilia týchto ľudí a ústretovosti partnerov by Aero-moto víkend nepísal tento rok už svoju štrnástu kapitolu,“ uzavrel Klouda.

[color=#ff0000]­Organizátori zabezpečili na akciu dostatočný počet parkovacích miest v blízkosti letiska a žiadajú návštevníkov o dodržiavanie pokynov usporiadateľa­.[/color]

Ako to vyzeralo na Aero-moto víkende 2011 si môžete pozrieť [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.102624_Bom­ba-na-Aeromotoviken­de]TU![/link]

Poprad24

Aero-Moto Víkend: Vyhrajte vyhliadkový let a pozrite si Tatry zvrchu
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM