Rôzne Správy

ŽSR vyhlásili súťaž na prevádzkovateľa terminálu v Žiline

Terminál v Tepličke nad Váhom bude mať svojho prevádzkovateľa. Spustením terminálu by sa mal zvýšiť podiel kombinovanej dopravy na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku ŽSR vyhlásili súťaž na prevádzkovateľa terminálu v Žiline
Zdroj: Žilina gallery

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyhlásili verejné obstarávanie na prevádzkovateľa Terminálu intermodálnej prepravy (TIP) Žilina a v piatok ho zverejnili v Úradnom vestníku Európskej únie (EÚ). Informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

TIP Žilina sa nachádza pri obci Teplička nad Váhom.„Postavili ho v roku 2015 a jeho výstavba bola financovaná z prostriedkov EÚ. ŽSR nemôžu predmetné servisné zariadenia prevádzkovať vlastnými kapacitami a musia zabezpečiť prevádzku formou zmluvy na obdobie 30 rokov. Terminál musí byť prístupný pre všetkých užívateľov služieb na nediskriminačnom základe. Terminál musí byť ponechaný vo vlastníctve štátu, musí byť prevádzkovaný nezávislou spoločnosťou a manipulačné poplatky majú zodpovedať manipulačným poplatkom v intermodálnych termináloch, ktoré existujú na trhu,“ uviedla hovorkyňa.

Doplnila, že ŽSR pripravili a vyhlásili verejnú súťaž, ktorej výsledkom bude výber koncesionára na prevádzkovanie a údržbu TIP Žilina.„Prevádzka a údržba TIP spočíva v zabezpečení základných terminálových služieb, ostatných terminálových služieb, údržbe a oprave TIP. Podrobné vymedzenie predmetu zákazky, vrátane vypracovaných technických špecifikácií, je uvedené v opise predmetu zákazky, ktorý je súčasťou koncesnej dokumentácie a je zverejnený v profile verejného obstarávateľa na stránke Úradu pre verejné obstarávanie www.uvo.gov.sk a na stránke Úradného vestníka Európskej únie www.ted.europa.eu,“ dodala Pavliková.

Výsledkom verejnej súťaže bude výber najlepšej ponuky a následný podpis koncesnej zmluvy s úspešným uchádzačom, koncesionárom, na obdobie 30 rokov.„Po dobu platnosti koncesnej zmluvy bude koncesionár uhrádzať ŽSR koncesný poplatok. Konečná výška tohto koncesného poplatku je predmetom súťaže, jeho minimálna výška bola stanovená na úroveň 348.188,63 eura ročne. Spustením prevádzky TIP Žilina sa zvýši podiel kombinovanej dopravy na Slovensku a zároveň ŽSR predpokladajú, že sa zníži podiel nákladnej automobilovej prepravy,“ vysvetlila hovorkyňa ŽSR.

TIP Žilina má v súčasnosti 10.000 štvorcových metrov (m2) skladovacích plôch pod portálovými žeriavmi, 750 metrov pojazdových koľají žeriava, dva portálové žeriavy, dve manipulačné koľaje v dosahu žeriava. Parkovisko nákladných vozidiel má na vstupe do terminálu 20 stanovíšť a na výstupe z terminálu 21 stanovíšť, parkovisko osobných vozidiel pred vstupom do terminálu má 22 stanovíšť. Administratívna budova má celkovú plochu miestností 685,40 m2 a 528 m2 zastavanej plochy. Celkový záber pozemkov pre 1. aj 2. etapu výstavby terminálu je 183.337 m2.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM