Tomáš Batiz Správy

ŽSK podporí 20 projektov stredných škôl sumou 6000 eur

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) podporí v tomto roku 20 zo 48 prihlásených projektov stredných škôl celkovou sumou vo výške 6000 eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Ilustračný obrázok k článku ŽSK podporí 20 projektov stredných škôl sumou 6000 eur
Zdroj: TASR

Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára je cieľom zamerať sa na problémové oblasti, s ktorými prichádzajú mladí ľudia do kontaktu. „V pôsobnosti ŽSK máme aj stredné školy, preto môžeme vytvárať pozitívne projekty a pôsobiť na mladých i v tejto oblasti. Každoročne organizujeme protidrogové koncerty a motivujeme školy, aby sa zapojili do grantového programu na prevenciu proti drogám, alkoholu či cigaretám,“ uviedol Blanár.

Doplnil, že ŽSK sa snaží viesť mladých tiež k záujmu o slovenskú históriu. „Musíme dbať o to, aby poznali a pochopili dejiny Slovenska, kde sa narodili a vyrastajú. Oni sú tými, ktorí zachovajú naše dedičstvo a nesmieme dopustiť, aby považovali dôležité historické udalosti za nepodstatné či dokonca vymyslené,“ zdôraznil predseda ŽSK.

Tvorivé dielne

Medzi úspešnými žiadateľmi o grant v programe Cesta za poznaním objektívnej slovenskej histórie je Spojená škola v Nižnej, ktorá žiakom priblíži dejiny II. svetovej vojny prostredníctvom života a boja Jozefa Gabčíka pri príležitosti 75. výročia jeho úmrtia. Upevniť národné povedomie je tiež cieľom Spojenej školy v Kysuckom Novom Meste. Riaditeľka odboru školstva Úradu ŽSK Eva Rovňanová informovala, že súčasťou podporených aktivít budú i exkurzie do významných kysuckých obcí a miest. „Stredoškoláci sa budú môcť zapojiť do tvorivých dielní, kresliť mapy, vytvárať prezentácie a spoznávať tak históriu, kultúru a súčasnosť regiónu interaktívnym spôsobom,“ dodala Rovňanová.

Organizujú aj besedu

V rámci programu Škola bez tabaku, alkoholu a drog uspelo Gymnázium J. Lettricha v Martine s projektom Kroky. Okrem sprievodných aktivít zorganizuje škola besedu s klientom resocializačného zariadenia. „Stretnutia s reálnymi osobami, ktoré si prešli negatívnymi skúsenosťami s drogami, zanechávajú v žiakoch hlbšiu stopu. Ich príbehy sa detí bytostne dotýkajú, keďže mnoho z týchto ľudí sa do problémov dostalo práve v ich veku. Klienti otvorene hovoria o tom, ako im drogy či alkohol zničili detstvo a mladosť, a to môže mladým otvoriť oči,“ doplnila Rovňanová.

foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM