Soňa Vanovčanová Kultúra

Zrelaxujte po náročnom dni: Čo ponúka Žilina v novom týždni?

Máte plné zuby pracovných stresov? Neváhajte vypnúť a oddýchnite si pri dobrej hudbe, prednáške či prechádzke.

Ilustračný obrázok k článku Zrelaxujte po náročnom dni: Čo ponúka Žilina v novom týždni?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Talkshow:

Vitajte doma s / Martin a Marek Geišbergovci

Pondelok, 21. mája, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

V májovej talkshow Vitajte doma s, budú hosťami moderátorky Soni Műllerovej súrodenci Martin a Marek Geišbergovci. Mareka Geišberga pozná verejnosť hlavne ako herca, napriek tomu ide o schopného hudobníka so zmyslom pre humor. Pesničkárom na „plný úväzok“ je Martin Geišberg, ktorý si stihol zahrať vo filme Eštebák, no inak sa venuje najmä muzike.

Divadelné predstavenie:

Šialené nožničky

Pondelok, 21. mája, 19.00 hod., Veľká scéna domu odborov

Šialené nožničky je komédia plná zábavy, napätia, bláznivých situácií, neočakávaných rozuzlení a pointy. Jedinečný humor vychádza zo situačnej prepracovanosti a konverzačnej, hereckej improvizácie, ktorú spoluvytvárajú samotní diváci.

Kadernícky salón „Šialené nožničky", ktorý vedie majster hrebeňov a nožničiek Tony Kulma, má exkluzívnu klientelu a teší sa veľkej obľube u zákazníkov. Vysoko profesionálne renomé je však náhle ohrozené. V byte nad salónom sa nečakane udeje vražda. Všetci sú podozriví, zamestnanci aj klienti. Kto je však ten pravý?! Vyšetrovania sa chopí polícia a… Publikum.

Hrajú: Peter Kočiš / Marcel Ochránek, Karin Olasová / Katarína Ivanková, Dušan Szabó, Marek Majeský / Přemysl Boublík , Jana Valocká / Lucia Vráblicová, Juraj Hrčka / Erik Peťovský

Prednáška:

História Žiliny vo svetle archeologických výskumov

Utorok, 22.mája, 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Ďalšie pokračovanie série prednášok o histórii Žiliny a jej okolia. Pozvanie prijal a prednášať bude Jozef Moravčík.

Jozef Moravčík je jednou z uznávaných osobností v slovenskej archeologickej komunite. Dlhé roky sa podieľal na činnosti Slovenskej archeologickej spoločnosti. Svoju prácu vo veľkej miere zasvätil práve Žiline.

Benefičný koncert:

pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme

Streda, 23. mája, 18.00 hod., Dom odborov Žilina

Regionálne centrum autistov Žilina Vás pozýva na charitatívny koncert, ktorý sa uskutoční 23. mája 2018 o 18.00 hod. v priestoroch Veľkej scény Domu odborov v Žiline. Výťažok z koncertu bude použitý na aktivity a pomôcky potrebné na komplexnú starostlivosť pre ľudí s diagnózou autizmu.

Benefíciu moderuje Andrej Bičan a účinkujú: Heľenine Oči, AYA, Tomáš Bezdeda, V8 Band.

Koncert:

Slavonics

Streda, 23. mája, 19.00 hod., Rosenfeldov palác

A capella kvartet tvoria štyri klasicky vyškolené ženské hlasy v rozsahu od sopránu až po bas. Svieža skupina s neskrotnou chuťou a radosťou z muzicírovania. Slavonics majú sídlo v Brühlu a Brně. Projekt štyroch skúsených muzikantiek rovnakej krvnej skupiny s množstvom rôznych životných skúseností, ktoré svoje publikum očaruje a upúta svojím kúzlom. Klasické tóny slovanskej hudby z pera Antonína Dvořáka,Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a ďalších striedané s tanečným charakterom ľudovej hudby z Čiech, Moravy a Slovenska – to sú Slavonics.

Vystúpia: Helena Vrtílková Mattner, Regine Rath, Eva Šindelářová, Mina Neustadt

Divadelné predstavenie:

Smrť sa volá Engelchen

Streda, 23. mája, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Počas druhej svetovej vojny vypálilo komando SS moravskú obec Ploština. Ladislav Mňačko bol ako mladý partizán svedkom týchto udalostí. V jeho najznámejšom protivojnovom románe Smrť a volá Engelchen autor znovu rozpráva svoj príbeh prostredníctvom mladého partizána Voloďu.

Spočiatku dobrodružný partizánsky život je osudovo pretkaný láskou k záhadnej Marte. Táto žena prinesie do drsného partizánskeho prostredia spaľujúcu túžbu aj smrteľné nebezpečenstvo. Začína boj o holý život a záchranu ľudskosti. Po vojne treba chytiť vinníkov, lenže vojna nemá víťazov a porazených. Čo nakoniec spasí zranené duše?

Komentovaná prechádzka mestom:

Peter Szalay: Po utópiách. Pozostatky vertikálnych miest.

Štvrtok, 24. mája, 18.00 hod., Nová synagóga Žilina

Plató v architektúre je plochou stavebne vyzdvihnutou nad terén dostatočne vysoko na to, aby z neho bol výhľad do krajiny. Je priestorom potenciálu, „zelenou lúkou“, plochou snažiacou sa redukovať svoj kontext, na ktorej sa môže odohrávať zdanlivo čokoľvek. Vo svojej horizontalite je plató priestorom rovnosti, súčasne však jeho vyzdvihnutie nad zem segreguje, je konštruktom modernej inžinierskej racionality, technoutopického sna o skrotení prírody.

Divadelné predstavenie:

Neznesiteľne dlhé objatia

Štvrtok, 24. mája, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť.

Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Galavečer:

Voda večne mladých a úspešných

Štvrtok, 24. mája, 20:00 hod., SPA Aphrodite Rajecké Teplice

Vodu z vlastnej produkcie svetoznámych kúpeľov v neďalekých Rajeckých Tepliciach uvedú slávnostne do života na Galavečeri v SPA Aphrodite Rajecké Teplice. Krst prémiovej minerálnej vody Spa Aqua Aphrodite s podtitulkom „Voda večne mladých a úspešných“ bude sprevádzať množstvo známych osobností.

Príďte prežiť príjemný večer v spoločnosti hudobných legiend – Vaša Patejdla a Juraja Buriana. Celým programom Vás bude sprevádzať moderátor Štefan Skrúcaný a krstným otcom bude v súčasnosti najlepší slovenský futbalista Marek Hamšík. Môžete sa tiež tešiť aj na finálový tanec z Lets Dance v podaní Silvie Lakatošovej a tanečného partnera Davida Schavela.

Chýbať nebude ani exkluzívna módna show známeho návrhára Fera Mikloška, ktorú priamo za jeho účasti predvedú Miss Universe Silvia Lakatošová, Anna Amenová, Eva Rezešová-Džodlová, Mirka Kysucká, Katarína Manová, Jeanette Borhyová či Vanessa Bottánová.

Čestní hostia večera:

  • Simona Krainová a Karel Vágner
  • BEKIM AZIRI – Telecom
  • Walter Gargano – uruguajský futbalový reprezentant a ďalší

Predstaví sa aj tanečná skupina Vivas Dance Group – Petra Dúbravková, speváčka Martina Polievková, DJ a tešiť sa môžete na vystúpenie saxofonistky. Jednoducho večer, na ktorý budete rozhodne dlho spomínať!

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM