Zuzana Gadušová Samospráva

V Žiline kandiduje 197 poslancov: Pozrite, ktoré strany sa ako činili!

Predvolebné dusno graduje. Kandidáti budú medzi sebou bojovať s podporou politických strán, ktoré sa za nich postavia. Žilinskí poslanci sú nominantmi rôznych strán, pozrite, ktoré sa opakujú najčastejšie...

Ilustračný obrázok k článku V Žiline kandiduje 197 poslancov: Pozrite, ktoré strany sa ako činili!
Zdroj: TASR

Poslaneckí kandidáti do žilinského zastupiteľstva vstupujú do predvolebného boja poväčšine s podporou zvrchu. Nie však všetci. Najviac kandidátov sa rozhodlo zostať nezávislými.

Prevládajú nezávislí

Pri prvom pohľade na zoznam kandidátov je jasné, že vládnúci nezávisí kandidáti najčastejšie úradujú v radoch uchádzačov o poslanecké stoličky. Nezávislých nominantov nájdete v každom z piatich volebných obvodov. Celkom ich je 12.

Každý obvod má tiež aspoň jedného kandidáta bez podpory strán. Najviac nezávislých je v štvrtom volebnom obvode Vlčince, a to presne 17. Zároveň je v obvode Vlčince prihlásených najväčší počet kandidátov na poslancov. Spolu ich je až 48 z ktorých si budú Žilinčania za príslušný obvod voliť. Vyberú si z nich však len 7 poslancov.

Kompletný zoznam kandidátov na mestských poslancov si pozrite TU.

Nová strana stojí aj za primátorským kanididátom

Druhou politickou stranou, ktorá najčastejšie stojí za menami kandidátov je relatívne nová SIEŤ. Tá má medzi poslancami až 31 nominantov. Jedného tiež posunula do boja o primátorské kreslo. S podporou tejto strany sa oň bude uchádzať Martin Barčík. Jeho konkurenti Peter Belinský kandiduje za Kresťanskodemo­kratického hnutie, Súčasný primátor Igor Choma kandiduje za Smer – sociálna demokracia. Zo strany Priama demokracia je zaregistrovaná kandidátka Eva Lajčiaková. Ako nezávislý kandidujú Štefan Comorek, Robo Kašša, Peter Ondák, Zdenka Radolcová, Igor Ryban a exprimátor Ján Slota.

Treťou najpočetnejšou stranou ja Smer– sociálna demokracia, Strana zelených v počte kandidátov 30. Treťou v poradí je Kresťanská Slovenská národná strana s 24 kandidátmi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM