Tlačové správy

Známy šéfkuchár v žilinskej jedálni: Aha, aké dobroty navaril pre deti! FOTO

Určite milé prekvapenie! Študentom a zamestnancom Základnej školy Vendelína Javorku v Žiline podával obed známy slovenský šéfkuchár Vojto Artz. Akú dobrotu im pripravil? Pozrite FOTO.

Ilustračný obrázok k článku Známy šéfkuchár v žilinskej jedálni: Aha, aké dobroty navaril pre deti! FOTO
15
Galéria

Veľkoobchod METRO sa aj tento rok zasadzuje za zdravé stravovanie na školách a nezostane len pri slovách. Priamo do školských jedální dodáva potrebné suroviny a kuchári METRO pomáhajú s prípravou jedál v kuchyniach vybraných škôl.

Jednou z nich bola aj Základná škola Vendelína Javorku v Žiline. Aké menu ochutnali žiaci vo štvrtok 15. februára?

Prím hrala ryba ako zdravá zložka stravy a hlavná surovina. Žiaci a zamestnanci si pochutnali na sumčekovi. „Záleží nám na tom, aby deti mali na tanieri nielen chutné, ale aj zdravé a výživovo plnohodnotné jedlo. Školským jedálňam by sme chceli vnuknúť zdravšiu inšpiráciu a presadzovať pozitívne trendy a nové technologické postupy pri stravovaní našich žiakov,“ uvádza Jan Žák, generálny riaditeľ spoločnosti METRO Slovensko.

Práve ryby sú totiž dôležitou súčasťou zdravej stravy, ktorú odporúčajú odborníci z dôvodu, že sú jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín.

Žiaci Základnej školy Vendelína Javorku si pochutnali na sumčekovi africkom, ktorý bol podávaný s glazovanou zeleninou, orestovanou na masle spolu s pučenými zemiakmi, dochutenými petržlenovou vňaťou a maslom.

„Takouto formou chceme deťom predstaviť aj iný spôsob stravovania. Naučiť ich zdravej výžive, pretože u nás je veľká absencia rýb v jedálničku. Niektoré deti sa stretávajú s rybou na tanieri možno jeden – dvakrát do roka, aj to prevažne s mrazeným filé. My sme im tie ryby chceli dodať v čerstvej forme a ukázať im, že sa dajú pripraviť veľmi chutne,“ uviedol Vojto Artz.

Niektorí žiaci špeciálne varenie privítali viac, iní menej. Za tých, ktorým chutilo, hovorí názor Petra (13): „Dnes to bolo dobré, lepšie ako zvyčajne. Chutila mi ryba aj zelenina.

Dávid (14) nám povedal, že u nich doma na stole ryby nechýbajú. „Doma jedávame ryby a aj táto mi veľmi chutila. Už menej zelenina.“

Lujza (12) nám na otázku, či jej dnes chutilo, odpovedala: „Bolo to celkom dobré, ale ja už som predtým jedla. Ryby doma varíme málokedy a na zeleninu tiež nie som veľmi zvyknutá.“

Iniciatívou spoločnosti METRO je robiť osvetu ohľadom stravovania na školách. „Chceme ukázať, že aj zdravé a cenovo dostupné jedlo môže chutiť dobre. Nemenej dôležité je tiež predísť plytvaniu v školských jedálňach, t. j. ako čo najlepšie zužitkovať všetky dostupné suroviny a zároveň splniť finančné limity,“ podotkol šéfkuchár METRO Vojto Artz.

Veľkoobchod v rámci tohto podujatia spolupracuje s Celoslovenskou sekciou školského stravovania, participáciu majú aj krajské metodičky, zodpovedné za stravovanie na školách.

(PR- Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM