Webnoviny - Rôzne

Zimy v budúcnosti môžu byť plné kontrastov

Charakter zimy sa v posledných rokoch mení.

„Súčasné zimy u nás stratili svoju niekdajšiu istotu, že aj pri určitej premenlivosti počasia, bude mať počasie aspoň v istej časti zimy všade na Slovensku typicky zimný charakter,“// uviedol pre agentúru SITA klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Dodal, že na Slovensku sme už zažili na konci 20. a na začiatku 21. storočia zimy, keď v najteplejších oblastiach, na juhu Slovenska a na juhu stredného Slovenska, celú zimu nebol sneh.

„Napríklad v zime 2006/2007 to takto bolo v Poltári, Kalinove, Fiľakove a Bretke a v zime 1997/1998 zasa na niekoľkých miestach v Podunajskej nížine. Všeobecne sa dá očakávať, že zimy v budúcnosti môžu byť plné kontrastov, v priebehu jednej zimy sa môže vystriedať aj viac mrazivých období, medzi ktorými budú naopak, veľmi výrazné oteplenia,“ vysvetlil Faško. Vyplývať z toho podľa neho bude veľká nestabilita snehových pomerov, ktorá bude siahať až do stredných horských polôh. // „Niektoré zimy môžu byť celé nevýrazné, ale nie je vylúčená aj tuhá zima s dostatkom snehu, týchto zím však veľa nebude,“// vysvetlil klimatológ.

Počasie sa začína správať veľmi nevyvážene a posúvať sa v krátkom čase z jednej krajnosti do druhej. „Veľmi rýchlo sa menia teplotné podmienky. U nás je to typické najmä pre zimu. V posledných rokoch sme zaznamenali veľmi výrazné výkyvy v teplote vzduchu,“ uviedol Faško. Dodal, že pre chronicky chorých ľudí môžu byť tieto výkyvy až nebezpečné. Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM