Iveta Hrabovská Od Vás

Zima prináša viac nehôd, vyhnite sa im!

Skončilo pekné jesenné počasie, v najbližších dňoch nás však čaká prudké ochladenie. Blíži sa zimné obdobie a s ním aj zmeny počasia. Súvisia najmä so zníženou viditeľnosťou a zmenou povrchu vozovky. Preto treba dbať na zvýšenú bezpečnosť na cestách.

Ilustračný obrázok k článku Zima prináša viac nehôd, vyhnite sa im!

Častejšie hmly, „neviditeľní“ chodci, poľadovice, ale aj sneh na cestách. Aj na toto by mali vodiči myslieť počas nasledujúceho obdobia. Zimné pneumatiky by už niekoľko týždňov mali byť samozrejmosťou. Ak jazdíte stále na letných, je najvyšší čas ich vymeniť. Nečakajte, kým Vás prekvapí počasie.

Nezabúdajte na opatrnosť a predvídajte!

V zimných mesiacoch stúpa počet dopravných nehôd. Kým počas letných mesiacov (júl, august) bolo v tomto roku 2.404 dopravných nehôd, počas ďalších dvoch mesiacov (september, október) počet nehôd stúpol o 139 (2.543). Problémom nie je len hmla, sneh či poľadovica, ale náhle zmeny v počasí, napríklad prudký dážď. Treba sa rýchlo prispôsobiť podmienkam na ceste. Preto znížte rýchlosť jazdy a dávajte pozor na ostatných vodičov. To, že zareagujete včas, neznamená, že tak urobí aj vozidlo pred vami, či za vami. Dodržiavajte preto bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

na „vianočných“ chodcov! =============­============= Predvianočné obdobie je typické ruchom v uliciach a nákupných centrách. Vianočné trhy, či nákupy darčekov vyháňajú do ulíc viac chodcov. Mnohí sú nervózni a nesústredení a nedodržiavajú dopravné predpisy. Neprechádzajú cez priechod pre chodcov, neriadia sa podľa svetelnej signalizácie. Preto by vodiči mali dávať väčší pozor aj nich.

Chodci, buďte viditeľní!

Tmavé oblečenie za zníženej viditeľnosti robí z chodca „neviditeľného.“ Ohrozuje tak nie len seba, ale aj ostatných. Následkom toho vodič chodca nezbadá vôbec alebo neskoro. Reflexné prvky toto riziko znižujú. Neznamená to však, že s reflexnými prvkami sa môžete na ceste správať nezodpovedne. Hlavne počas vianočných sviatkov sa treba s vodičmi vzájomne rešpektovať. Tí chodcov slabšie vidia a na mokrej, či zľadovatenej ceste sa brzdí náročnejšie. Minulý týždeň sme zaznamenali nehodu, pri ktorej 57-ročný vodič Hyundai zrazil chodca, ktorý kľačal na ceste v jeho jazdnom pruhu. 46-ročný muž zraneniam podľahol po prevoze do nemocnice.

Napriek upozorneniam i kontrolám polície, stále evidujeme na cestách chodcov pod vplyvom alkoholu. Preto odporúčame vodičom, aby v okolí pohostinstiev znížili rýchlosť, aby vedeli včas reagovať na nečakané situácie. V prípade chodcov je veľmi dôležité obliecť sa tak, aby ich bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Niekedy stačí oblečenie s reflexnými prvkami, alebo označiť oblečenie reflexnými páskami.

A čo cyklisti?

Na ceste platí aj pre nich viditeľnosť. Reflexné a ochranné prvky sú povinnou výbavou každého cyklistu. Zasnežená alebo zľadovatená cesta pre cyklistov nie je vhodná. Netreba riskovať život, a tak bicykel v týchto mesiacoch nechajte radšej doma.

Zvýšenou opatrnosťou sa môžete vyhnúť tomu, že ďalšou obeťou dopravnej nehody budete práve Vy.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM