Igor Petrík Správy

Zima dáva zbohom, prichádza obdobie vysedávania na terasách: Mesto už na to myslí, aha!

Zima nám pomaly, ale isto už postupne dáva zbohom. Po niekoľkých mesiacoch obdobia chladu si dajú repete iné časy: na rad totiž prichádzajú teplejšie mesiace roka. A s nimi aj pod Dubňom úzko súvisí tak obľúbené vysedávanie na terasách.

Ilustračný obrázok k článku Zima dáva zbohom, prichádza obdobie vysedávania na terasách: Mesto už na to myslí, aha!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí sa už iste tešia. Po dlhom období zimy k nám krok za krokom prichádzajú teplejšie mesiace. Ani sa tak nenazdáme a slniečko nás aj v Žiline začne lákať posedieť si s rodinou či kamarátmi na čerstvom vzduchu. Viacerí z nás tak určite radi urobia na tzv. letných terasách. Radnica už na to myslí a upriamuje pozornosť smerom k podnikateľom.

Tí čo pod Dubňom prevádzkujú reštaurácie, kaviarne, či napríklad cukráreň, mali by zbystriť pozornosť. Magistrát totiž upozorňuje, kde a dokedy treba podať žiadosť na prenájom častí pozemkov vo vlastníctve mesta z dôvodu umiestnenia a prevádzkovania letných terás.

Žiadostí na prenájom častí pozemkov vo vlastníctve Mesta Žilina za účelom umiestnenia a prevádzkovania letných terás, si musia prevádzkovatelia reštauračných, kaviarenských, pohostinských a cukrárenských zariadení podať na Mestský úrad v Žiline. A to minimálne 30 dní pred požadovanou dobou nájmu, informovala radnica na svojich stránkach.

Ako ďalej mesto upozornilo, stanovená lehota je určená kvôli zabezpečeniu včasného a plynulého vybavovania uvedených žiadostí. V platnosti pre letnú sezónu 2015 zostáva aj Uznesenie číslo 56/2012, ktoré určuje minimálnu výšku nájomného za pozemky pod letnými terasami v meste. Platí pre obdobie od 1. apríla do 31. októbra.

Či navštevujú letné terasy a či sa na ne tešia,sme zisťovali aj medzi Žilinčanmi. „Samozrejme. Každoročne ich navštevujem počas sezóny, na terase dokážem sedieť aj dlho do noci,“ povedala nám Viera (27).

„Áno, navštevujem terasy. Najmä s deťmi si tam vždy rada posedím. Hlavne pri zmrzline, alebo ľadovej čokoláde,“ prezradila Klára (30). Kladný vzťah k terasám má aj Milan (30). „Neviem si ani predstaviť, "dusiť“ sa v lete niekde v bare, keď môžem byť na terase."

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM