Správy

Žilinu zasiahla veľmi smutná správa: Zomrela známa osobnosť a čestný občan mesta

Veľmi mutná správa. Žilina navždy stratila jednu zo svojich významných osobností, čestného občana mesta, autora a spoluautora kníh a publikácií a odborníka v elektroenergetike.

Ilustračný obrázok k článku Žilinu zasiahla veľmi smutná správa: Zomrela známa osobnosť a čestný občan mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Čestný občan mesta Žilina a autor alebo spoluautor desiatok odborných kníh, vedeckých publikácií a štúdií Milan Novák zomrel vo štvrtok, vo veku 68 rokov. Informoval o tom Pavol Čorba, hovorca mesta Žilina.

„Celý svoj život strávil v Žiline, s výnimkou štúdií na Českom vysokom učení technickom v Prahe. Po ukončení štúdia získaval praktické skúsenosti v žilinskej elektroenergetike. Pracoval tu 16 rokov na rôznych postoch a v roku 1992 odišiel učiť na Katedru elektrickej trakcie a energetiky Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity. Vyučoval a publikoval v obore elektroenerge­tika,“ priblížil hovorca.

Ako dodal, Milan Novák je autorom alebo spoluautorom 64 odborných kníh, vedeckých publikácií a štúdií, napr. sa podieľal ako spoluautor na knihe Elektromagnetická kompatibilita elektrizačných sústav, ktorej udelil Literárny fond prémiu za vedeckú a odbornú literatúru za rok 2004 v kategórii prírodných a technických vied.

„V roku 2010 mu bolo udelené ocenenie Osobnosť elektroenergetiky za celoživotné dielo, zásluhy a rozvoj elektroenergetiky v pedagogickej, vedeckej a odbornej oblasti. Po skončení aktívnej pedagogickej činnosti v technických vedách sa začal venovať histórii Žiliny,“ povedal Pavol Čorba.

Milan Novák sa podieľal aj na viacerých publikáciách o histórii mesta. „Ako odborný poradca na knihe Potulky starou Žilinou 2 a tvorbe textov ku QR kódom o pamiatkach mesta Žilina. Je jedným z autorov série takmer sto historických článkov, ktoré pravidelne vychádzajú v miestnych periodikách. Je spoluautorom knihy ŽILINA – Solna – Sillein – Zsolna, GENIUS LOCI (máj 2013), Lekárne a lekárnici v okrese Žilina pred rokom 1990 (apríl 2014) a Žilina vo svetle lámp, (ne)zabudnutá história energetiky (2015),“ uzatvoril Čorba.

Foto: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM