Peter Klimant Kultúra

Žilinu čaká novinka: Blíži sa prvý ročník festivalu verejných priestorov

Mesto plné ľudí, kultúry a aktívnych občanov ponúkne prvý ročník festivalu verejných priestorov s názvom mestoINAK. V rámci neho sa v meste toho udeje naozaj veľa. Čítajte ďalej a dozviete sa čo všetko náš čaká.

Ilustračný obrázok k článku Žilinu čaká novinka: Blíži sa prvý ročník festivalu verejných priestorov
Zdroj: Dnes24.sk

Festival mestoINAK sa v Žiline uskutoční od 20. do 26. apríla 2015. Informoval o tom Vladimír Randa z občianskeho združenia Preles.

Spojili sily

"O komunitné a susedské akcie je čoraz väčší záujem, a tak sa občianske združenia Preles, Mulica, občianska iniciatíva Verejný smog a kultúrne centrum Stanica Žilina–Záriečie rozhodli spojiť sily pri organizácii festivalu. Do programu zakomponovali osvedčené akcie a pripravili niekoľko nových. Zaujímavosťou je, že účinkujúcimi sú zväčša návštevníci, ľudia, ktorí si vytvárajú jednotlivé akcie pre seba,“ povedal Randa.

Doplnil, že o stave verejných priestorov v Žiline, na Slovensku i o trendoch vo svete budú diskutovať domáci aj zahraniční hostia v jednom z opustených priestorov v centre mesta, ktoré poznáme pod názvom „Na prenájom“. Krátko pred diskusiou sa v kníhkupectve Artforum uskutoční predstavenie knihy Vieš, čo vidíš holandskej publicistky Illah van Oijen.

Vizuálny smog

"Festival verejných priestorov sa dotkne aj témy vizuálneho smogu. Pripravená je inštalácia v centre mesta a následná diskusia, na ktorej sa zúčastnia žilinská aktivistka bojujúca proti reklamám Lucia Streďanská, žilinský primátor Igor Choma, ktorý je predkladateľom novely stavebného zákona obmedzujúcej nelegálne reklamné stavby, Pavol Pauliny, ktorý sa venuje vývoju reklamy v historickom prostredí a zástupca žilinskej reklamnej agentúry,“ uviedol Randa.

Na Deň Zeme (22. apríla) sa podľa neho stane Žilina na čas prívetivejšia k nemotorovej doprave. „Veľká jarná cyklojazda sľubuje stretnutie ľudí, ktorí vyznávajú slobodu jazdy na bicykli a žiadajú pre seba dostatočný priestor na uliciach inak zahltených autami. Počas festivalu sme nezabudli ani na deti. Pre školské kolektívy je pripravený zaujímavý zážitkovo-vzdelávací workshop o zeleni v meste a mestskom prostredí, na ktorom sa školáci môžu stať sami tvorcami ulice,“ podotkol Randa.

Firmy vyčistia mesto

Festivalový víkend bude venovaný susedom a susedstvu. „Zodpovedné žilinské firmy KIA Motors Slovakia a Sejong Slovakia sa rozhodli prispieť ku krajším verejným priestorom a pošlú firemných dobrovoľníkov vyčistiť verejné priestranstvá na území mesta. Nedeľa (26.4.) bude patriť susedskej slávnosti – ulica ako miesto pre muzikantov, divadlo, rozhovory so susedmi, voľne behajúce a hrajúce sa deti. Premávku a stojace autá nahradia počas nedeľnej susedskej slávnosti aktivity ľudí, mesto sa naladí na tempo chodcov a cyklistov a ožije pod vplyvom aktivít jeho obyvateľov,“ uzatvoril Randa.

Foto: Vlado Randa

Blíži sa prvý ročník festivalu verejných priestorov mestoINAK
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM