Jozef Legéň Správy

Žilinský Týždeň mobility: Festival alternatívy k motorom ukončí Cykložúrka

Žilina opäť po dvoch rokoch patrí medzi mestá zapojené do Európskeho týždňa mobility. Medzi 21. a 26 septembrom pripravilo viacero inštitúcií a neziskových organizácií aktivity, ktoré prepája snaha podporiť zdravé mesto, čistý vzduch v ňom a bezpečnú, mesto nezaťažujúcu dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský Týždeň mobility:  Festival alternatívy k motorom ukončí Cykložúrka
Zdroj: TASR

Hlavným organizátorom je OZ Mulica, spolu s Mestom Žilina. Mesto sa v Charte mobility, ktorú podpísal primátor Igor Choma, zavezuje prijať v nasledujúcom roku päť výrazných opatrení, ktoré podporia mäkkú mobilitu – bicyklovanie, peších a ostatných nemotorových účastníkov premávky – v meste.

DOD Dopravného podniku, jesenná Cyklojazda,…

Dopravný podnik mesta Žilina ovorý svoje dvere 21. 9. a s komentovanými exkurziami prevedie návštevníkov svojími priestormi. OZ Mulica pripravuje už dvanástu jesennú Cyklojazdu, ktorá vyštartuje 22. 9. z Hlinkovho námestia. Celý víkend sa budú môcť naučiť, alebo zdokonaliť cyklisti v jazde po meste v Cykloškole. Všetci obyvatelia mesta sa majú 23. 9. šancu zapojiť do verejnej akcie pod názvom Do práce, do školy na bicykli, peši, MHD. 25. až 26. septembra sa na konferencii

Cyklistická doprava 2013 spoluorga­nizovanej s Výskumným ústavom dopravným, stretne viac ako sto lokálnych autorít, zástupcov neziskoviek a štátnych organizácii. Diskutovať budú na témy dopravná infraštruktúra, technológie, cykloturistika a iné. Na záver Týždňa mobility, 28.9. pozýva občianske združenie Budúcnosť Považského Chlmca všetkých občanov na akciu pod názvom Cykložúrka, ako veselé stretnutie všetkých nemotorových účastníkov premávky – predstavia plány na vybudovanie miestnej cyklotrasy a podporu cyklistiky vo svojom intraviláne.

“O 17:00 na námestí Andreja Hlinku, pred štartom Cyklojazdy, podpíše viceprimátor Žiliny Európsku chartu mobility, v ktorej sa mesto zaväzuje v nasledujúcom roku prijať trvalé opatrenia, ktoré prispejú k účelovej zmene od súkromného auta k environmentálne zdravším formám dopravy,” informuje nás Martin Krištof z OZ Mulica.

Jedná sa konkrétne o tieto opatrenia:

  • debarierizácia chodníkov a schodísk v Žiline – inštalácia vodiacich líšt na vybraných schodiskách v meste, odstránenie veľkých zjazdov z chodníkov
  • vyznačenie predradených pruhov pre cyklistov na vybraných križovatkách v meste. Inštalácia držadiel na križovatkách pre cyklistov. Inštalácia vypuklých dopravných zrkadiel na problémových zónach v meste, so zreteľom na bezpečnosť cyklistov a peších.
  • vyznačenie aspoň jednej integrovanej cyklotrasy v centre mesta Žilina.
  • oprava Hlbokej cesty a najmä cyklochodníkov na nej. Odstránenie vybraných výtlkov v meste, so zreteľom na cyklistov, matky s kočíkmi a zdravotne postihnutých osôb.

Viaceré zlepšenia pre cyklistov

“V rámci Týždňa mobility dá oficiálne OZ Mulica a mesto Žilina do užívania občanov viacero zlepšení pre cyklistov a peších – týka sa to hlavne úpravy komunikácií, križovatiek, či inštalácie, ktoré na návrhy občanov zrealizovalo vďaka podpore grantovej dotácie Stredoslovenskej energetiky a KIA motors, združenie Mulica a mesto Žilina,” dodáva Krištof.

Jedná sa napríklad o inštaláciu dopravných zrkadiel, vyrovnanie cyklotrás, zníženie obrubníkov, nové prechody pre chodcov a množstvo iných, malých a väčších vecí, které pomáhajú k voľnému bezbariérovému pohybu nemotorových v meste. Krátku prezentáciu opatrení si verejnosť bude môcť pozrieť v rámci Cyklistickej konferencie pri prechádzke Hotspotmi v stredu 25. 9. od 16:00.

Program

Cykloškola

Pre nesmelých sme pripravili cyklistov možnosť vyskúšať si a hlavne sa naučiť ako sa jazdí v premávke medzi autami. V rámci Cykloškoly sa naučiia ako dať vodičom o sebe vedieť pri odbočovaní, ako správne prechádzať križovatky, čo robiť ak odbočujeme doľava a pod. Cykloškola má za cieľ posmeliť cyklistov nebáť sa jazdiť v premávke medzi autami, ako aj odnaučiť ich ohrozovať chodcov na chodníkoch. V prípade, že máte záujem si Cykloškolu vyskúšať, môžete nás kontaktovať na info@mulica.sk. So záujemcami sa dohodneme na vhodnom termíne.

Sobota 21. september, 13:00 do 17:00 Depo DPMŽ – Kvačalova 2 Deň otvorených dverí v DPMŽ – alebo všetko čo ste chceli vedieť o autobusoch, ale báli ste sa spýtať

Ako sa kontroluje a dodržiava cestovný poriadok? Kde spávajú autobusy? Koľko autobusov je denne na cestách? Chcete vidieť čo premávalo v Žiline pred päťdesiatimi rokmi? A čo bude premávať za rok? Prídite sa pozrieť do dielní, ktoré prepravia denne viac než 50 000 obyvateĺov Žiliny!

Sobota 21.9. bude zároveň dňom, na ktorý pripadá Európsky deň trolejbusov. V poradí už štvrtý ročník si chceme pripomenúť aj v Žiline a poukázať tak na to, že trolejbusy výraznou mierou prispievajú k tomu, že v Žiline je MHD čistejšia a tichšia. vstup voľný – info: http://www.dpmz.sk/n110/

Nedeľa 22. september, 17:00 štart na Hlinkovom námestí Veľká jesenná cyklojazda

Služobná cesta do Austrálie, pichnutá duša, zlomená noha, zemetrasenie – je veľa dôvodov, prečo práve dnes nesadnúť na bicykel. Hlavne, keď ich bude plné mesto, ulice budú spomalené, zvončeky hulákajú a ešte aj deti na ceste? Radšej nechoďte – dobicyklujte. Veľká jesenná Cyklojazda pri príležitosti Svetového dňa bez aút s tradičným štartom na Námestí A. Hlinku v Žiline. Tento krát zamierime do Považského Chlmca, kde nám miestny aktivisti ukážu stav miestnej infraštuktúry a prevedú nás tajomstvami Chlmca.

Pondelok 23. september Svetový deň bez áut: Do práce, školy, na výlet – MHD, bicyklom, peši

Celosvetová kampaň stavia na zvodne jednoduchej myšlienke: keď sa obyvatelia mesta dohodnú, že jeden deň nepoužijú auto, zažijú spoločne, aké je žiť v „meste bez áut “. Ranná prechádzka do práce peši, alebo bicyklom je nielen zdravá, ale šetrí prostredie mesta od hluku a exhalátov. Prevetrá hlavu a nastúpite do práce sviežejší. Nechajte aj vy svoje auto doma, spojte sa s kolegami a choďte ráno v spoločnosti kamarátov autobusom, zoberte svoje deti do školy peši, využite bicykel. Možno zažijete veselú príhodu, možno sa nestane nič, ale určite pomôžete sebe, mestu a celému prostrediu.

Streda – Štvrtok 25. –26. september, Úrad ŽSK, Komenského 48 Konferencia Cyklistická doprava 2013

Na 5. ročníku konferencie Cyklistická doprava, ktorej tradícia sa začala práve v Žiline, sa stretne viac ako stovka lokálnych autorít, zástupcov neziskoviek a štátnych organizácii. Diskutovať budú na témy dopravná infraštruktúra, politika, ekonomika, technológie, cykloturistika a iné. V rámci konferencie bude prebiehať aj workshop cyklisitckej dopravy, v rámci ktorého si budú môcť účastníci pozrieť aj tzv. Zilina Hot Spots. Vstup na konferenciu: voľný, podmienkou je registrácia

Sobota 28. septembra, Poľovnícka strelnica na Riviére, Považský Chlmec Cykložúrka

Občianske združenie Budúcnosť Považského Chlmca pozýva všetkých občanov na akciu pod názvom Cykložúrka, ako veselé stretnutie všetkých nemotorových účastníkov premávky – predstavia plány na vybudovanie miestnej cyklotrasy a podporu cyklistiky vo svojom intraviláne. Zúčastniť sa môžu deti, mládež aj ostatná verejnosť. Pripravených je množstvo súťačných aj teroretických hier a lekcií z dopravy, ako napr. cyklistický slalom, dopravné značky, jazda zručnosti, povinná výbava cyklistu, prekážková jazda dvojíc, súťaž o najpomalšieho jazdca, súťaž o najoriginálnejší dopravný prostriedok a iné.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM