Iveta Hrabovská Rôzne

Žilinský samosprávny kraj bude hlavný partner veľtrhu ITF Slovakiatour

Na 19. ročníku medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Inchebe Bratislava sa tento rok predstaví Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Žilinský turistický kraj (ŽTK) ako hlavný partner podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský samosprávny kraj bude hlavný partner veľtrhu ITF Slovakiatour
Foto: Iveta Hrabovská

Počas štyroch dní od 24. do 27. januára 2013 ponúknu návštevníkom okrem zaujímavých informácií aj bohatý sprievodný program, ktorý sa bude niesť v duchu prezentácie tradičnej ľudovej výroby, hudby a tvorby.

Počas prvého dňa veľtrhu, vo štvrtok 24. januára 2013, sa jeho brány pre návštevníkov otvoria o 9.00 hod. ŽSK bude prezentovať svoj program v Expo Clube od 13.30 do 17.00 hod. a návštevníkov zavedie do stredoveku vďaka jedinečnému projektu „Žilinský kraj templárov“.

Rytieri červeného kríža predstavia program prezentovaný počas bežných templárskych výprav v piatich regiónoch kraja. Pohrúžia sa do bojových scén a priblížia niektoré eventuality stredoveku ako dobová spravodlivosť, výcvik rytierov, prijímanie do svojich radov, či predstavia rôzne druhy oblečenia. Templárske vystúpenie oživí hudobná skupina dobovej hudby Gailard.

Hudba a remeslá

Počas trvania veľtrhu ITF Slovakiatour bude v areáli Incheby, hala B neustále k dispozícii expozícia ŽTK, ako aj expozícia ŽSK. Lákadlom, okrem širokej ponuky propagačných materiálov a informácií o krásach a atraktivitách kraja, budú aj živé vstupy v rámci sprievodného programu. Okrem iného zaznejú aj tóny ľudovej hudby v podaní terchovskej Ťažkej muziky, Prostavbára, heligonkárok z Kysúc sestier Bacmaňákových, vystúpi aj Roman Capek, výrobu tradičných hudobných nástrojov predvedie Ľubomír Párička.

Remeselnícke tradície Žilinského kraja predstavia umelecký sochár Jozef Rakovan, pernikárka Júlia Masnicová, či drotársky majster Juraj Šerík. Martin Brxa ďalej predvedie ukážky tradičnej výroby pletenia pastierskych bičov z kože a do pastierskej tematiky návštevníkov zavedie prostredníctvom ukážok hry na tradičné slovenské ľudové hudobné a signálne pastierske nástroje ako napr. fujara, pastiersky roh, drumbľa, či plieskanie bičom.

Na svoje si prídu aj labužníci

Zážitok z tradičných ľudových zvykov umocní aj ochutnávka regionálnych jedál zo všetkých historických regiónov Žilinského kraja ako napríklad korbáčiky, syr, pagáče, koláče, slanina, klobásky, ríbezľové víno a čapovaná kofola. Na svoje si prídu aj rodiny s deťmi. ŽTK pripravil pre deti animačný program plný zábavy počas celého veľtrhu. Animátorky v kostýmoch princezien budú deti postupne prevádzať po tematických workshopoch, v ktorých si môžu zasúťažiť za peknú odmenu. Takisto je pre ne pripravené obľúbené maľovanie na tvár.

Okrem oblastných organizácií cestovného ruchu sa v expozícii ŽTK a ŽSK predstavia aj zástupcovia zahraničných partnerov Sliezske vojvodstvo, mesto Zabrze z Poľska a Región Saint Etienne Metropole z Francúzska.

Žilinský samosprávny kraj a Krajská organizácia cestovného ruchu spolu úzko spolupracujú v oblasti cestovného a turistického ruchu. Krajská organizácia zastrešuje spolu šesť oblastných organizácií cestovného ruchu: Malá Fatra, Rajecká dolina, Región Liptov, Klaster Orava, Kysuce a Turiec – Kremnicko.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM