Webnoviny - Rôzne

Žilinský postup zásluhou príkladnej morálky

Slovenský futbalový šampión MŠK Žilina sa zásluhou stredajšieho triumfu 3:1 nad bulharským Litexom Loveč v odvete 3. predkola Ligy majstrov 2010/2011 prebojoval do play-off (4. predkolo) európskeho pohára číslo jeden.

Zverenci Pavla Hapala neponechali nič na náhodu a od úvodu stredajšieho duelu sa s chuťou pustili do bulharského šampióna, výsledkom čoho bolo niekoľko sľubných príležitostí a štadardných situácií vrátane pokutovéko kopu. Ten však nepremenil žilinský kapitán Róbert Jež. „Na jedenástku sme boli určení dvaja – ja a Tomáš Majtán. Veril som si, inak by som ju nešiel kopať. Pozrel som sa na Tomáša a zobral som to na seba. Chcel som ju kopnúť do stredu, ale na poslednú chvíľu som to zmenil, lebo všetky penalty som vždy kopával len do tej jednej strany. Bola to moja chyba. Asi som to mal predsa len skúsiť strelou do stredu bránky. Hlavou mi prebehlo všeličo, ale som rád, že sme tento zápas napokon vyhrali,“ vrátil sa k inkriminovanému momentu neúspešný realizátor penalty Róbert Jež.

Našťastie pre žlto-zelených, góly sa dostavili v priebehu druhého polčasu. Mužstvo spod Dubňa síce prehrávalo gólom stredopoliara Sandrinha 0:1, presné zásahy Emila Rilkeho, Tomáša Oravca a Momodoua Ceesaya znamenali víťazstvo 3:1 a zaslúžený postup do ďalšej fázy LM 2010/2011, ktorý na vlastné oči sledovala na slovenské pomery solídna návšteva – 8123 divákov.

„Som spokojný, že sa nám podarilo postúpiť v krásnej diváckej kulise,“ zložil poklonu svojim zverencom i žilinským fanúšikom tréner slovenského šampióna Pavel Hapal a pokračoval: „Bol to náročný zápas, Loveč dokázal, že má výborne technicky vybavené mužstvo. V prvej polovici sme boli nervózni, svedčí o tom nepremenený pokutový kop. Opäť sme v zápase prehrávali, ale morálka mužstva je vysoká, čoho dôkazom je fakt, že sa nám podarilo otočiť skóre v náš prospech.“

Odvetný zápas do veľkej miery ovplyvnilo vylúčenie hosťujúceho Popova. Loveč dohrával od 54. min oslabený o jednému muža, čo domáci dokázali využiť. „Stretnutie ovplyvnila červená karta, súper musel hrať s desiatimi hráčmi a my sme mali viac priestoru. Ďalším dôležitým faktorom zápasu bolo, že sa nám podarilo rýchlo vyrovnať,“ opísal kľúčové momenty duelu 41-ročný český kormidelník. Do jeho zostavy sa po trojmesačnej absencii vrátil člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie Mário Pečalka, ktorý nehral od mája pre problémy s chrbtom. Pečalka odohral celé stretntutie a bol spokojný so svojím návratom do zápasového rytmu. „Bol to pekný návrat na ihrisko. Som rád, že to takto dopadlo. Do decembra máme postarané o zápasy v európskom pohári. Teraz sa mi bude aj s mojimi bolesťami chrbta lepšie zaspávať. Po inkasovanom góle som si spomenul na minuloročný zápas proti Partizanu Belehrad, ale nechcel som si pripustiť, že by sa opakovalo naše zlyhanie,“ vyznal sa zo svojich pocitov Pečalka narážajúc na minuloročný dvojzápas v play-off Európskej ligy UEFA. V ňom najprv Žilinčania uhrali prijateľnú remízu 1:1 na ihrisku srbského Partizanu Belehrad, no doma prehrali 0:2 a nepostúpili do skupinovej fázy.

Žilinčania si zásluhou postupu do play-off LM 2010/2011 vybojovali účasť v skupinovej fáze jednej z dvoch pohárových súťaží starého kontinentu, keďže neúspešné tímy z play-off LM 2010/2011 sa kvalifikujú do jednej zo základných skupín Európskej ligy UEFA 2010/2011. Žreb play-off oboch pohárových súťaží je na programe v piatok v Nyone.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM