Webnoviny - Rôzne

Žilinský kostol sv. Štefana bude mať účinnejšiu ochranu

Pamiatkový úrad vyhlásil ochranné pásmo pre národnú kultúrnu pamiatku Kostol sv. Štefana v Žiline. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Martin Barčík. Ochranné pásmo zabezpečí kostolu účinnejšiu ochranu a usmerní rozvoj prostredia a okolia pa

(WEBNOVINY) – Mesto zapracuje túto zmenu do územného plánu a bude sa riadiť podmienkami, ktoré vyplývajú z vyhlásenia ochranného pásma. Proti vyhláseniu ochranného pásma bolo podané jedno odvolanie, ministerstvo kultúry ho po preskúmaní zamietlo a potvrdilo rozhodnutie pamiatkového úradu. Neskororománsky Kostol sv. Štefana sa nachádza v miestnej časti Dolné Rudiny a patrí k najstarším stavbám svojho druhu na severozápadnom Slovensku.

V roku 2007 prijalo mesto Žilina všeobecne záväzné nariadenie o podmienkach výberu a zápisu stavebných objektov do zoznamu pamätihodností mesta. Tento rok vybrali a do zoznamu zaradili päť nových pamiatok – Továreň na zápalky Samuel Wittenberg a syn, Obytný dom Wittenberga, Mestské divadlo, Dom odborov a Základnú školu Romualda Zaymusa.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM