Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský florbalista Martin (19)

rozhovor

Ilustračný obrázok k článku Žilinský florbalista Martin (19)
Zdroj: Dnes24.sk

Martin pochádza zo Žiliny. Florbalu sa venuje už veľmi dlhý čas. Už 8 rokov hráva za Žilinský florbalový klub Grasshoppers Žilina, s ktorým sa dostal tri krát po sebe do finále. V rozhovore prezradil prečo si florbal na Slovensku získava čoraz väčšiu popularitu aj to, aké sú podmienky pre tento šport v meste Žilina.

Ako si sa dostal k florbalu a ako dlho sa mu už venuješ?

K florbalu som sa dostal na ZŠ Karpatská kde p. Elena Cisariková otvorila krúžok s názvom Florbal a mňa tam mama ako neposedného chalana prihlásila. Florbal som hrával dva roky čisto na školskej úrovni, čiže na Športovej príprave a na telesnej výchove plus školský tím bol prihlásený do Mestskej ligy. Neskôr som sa dostal do kontaktu s klubom FBC Grasshoppers Žilina, ktorý v Žiline pôsobí a tam som do tohto roku hrával 8 rokov. Takže celkovo hrám florbal už jubilejných 10 rokov.

Robil si predtým aj nejaké iné športy?

Áno, hrával som futbal, dokonca som absolvoval pár tréningov aj za MŠK Žilina, no keďže som mal ísť na druhý stupeň ZŠ na futbalovú školu, rozhodli sme sa s mamou, že skúsim niečo iné. Popri futbale som sa aktívne venoval basketbalu, ktorý som hrával 2 alebo 3 roky a mám z neho pár pamätných medaily. Raz mi bolo povedané, že by som nikdy nemal skončiť s basketbalom, no vietor ma nakoniec zavial k florbalu, ktorému sa venujem dodnes.

Florbal je podobný hokeju, ktorý má na Slovensku silné postavenie. Florbal sa stáva čoraz populárnejším, vieš povedať čím to je?

Florbal a hokej by som spolu moc nemiešal. Sú tam spoločné znaky, to je pravda ale s postupom času je florbal a hokej stále viac odlišný. Toto je spôsobené tým, že florbal na Slovensku v počiatkoch hrali prevažne bývali hokejisti, ktorý sa z nejakého dôvodu prestali venovať hokeju a chýbal im pohyb. Dnes to tak už nefunguje a aj slovenský florbal má „čistú“ florbalovú mládež, ktorá sa od útleho veku venuje čisto florbalu.

Tento šport veľmi rýchlo šíri vďaka jeho finančnej nenáročnosti. Stretnete sa s ním takmer na každej škole či už základnej, strednej alebo vysokej, kde je veľmi obľúbenou aktivitou a navyše väčšina škôl má vlastné vybavenie, ktoré je pre študentov k tomuto športu potrebné.

Aké vybavenie je potrebné na florbal?

Na florbal potrebujete florbalovú hokejku, obuv do haly, tričko, kraťasy. Nie je toho vôbec veľa a nie je to na amatérskej úrovni finančne náročné. Dokonca to v takmer všetkých kluboch funguje tak, že na prvý tréning vám hokejku požičajú, takže pokiaľ si chcete tento šport vyskúšať, stačí vám klasický úbor na telesnú výchovu.

To je k vybaveniu pre hráča, brankár má toho viac a používa brankársku výstroj a masku. Majú aj špeciálnu obuv, aby sa im lepšie pohybovalo po bránkovisku.

Ako často trénuješ?

Momentálne trénujem 4× do týždňa a každý týždeň je aj zápas. Jeden deň máme regeneráciu a jeden deň voľno. Takýto režim, je cez sezónu, ktorá začína o necelý týždeň. Cez leto sa trénuje omnoho viac. V Žiline sme trénovali cez leto aj dvojfázovo takže leto je vždy veľmi náročne. Toto leto som absolvoval v Brne a tam sme trénovali 5×.

Ktoré svoje úspechy považuješ za najvýznamnejšie?

Určite je to víťaz slovenskej extraligy a účasť vo finále 3krát v rade s tímom FBC Grasshoppers Žilina. Ďalej to, že mám tu česť obliekať dres s dvojkrížom na srdci v mužskej kategórií a 5. miesto na juniorských majstrovstvách sveta, kde sme hrali s florbalovou elitou vyrovnané zápasy.

Máš nejaký športový sen, ktorý by si chcel dosiahnúť?

Verím, že raz bude florbal na olympiáde a pokiaľ to bude v mojich možnostiach, tak by som sa tam chcel prepracovať. Ďalej je to určite pravidelne obliekať národný dres a vyhrať českú superligu a podávať stabilné výkony.

A čo vzory? Máš nejaké, ktoré nasleduješ alebo ťa inšpirovali?

Florbalové vzory nemám keďže nechcem byť ako niekto predo mnou. Mám len obľúbeného hráča, na ktorého je radosť sa pozerať. Je ním Alexander Rudd, ktorý je vo švédskej reprezentácií a inšpiroval ma na sebe pracovať aby som si mohol raz proti nemu zahrať, čo sa mi raz skoro aj podarilo, keď sme hrali proti Švédsku no žiaľ, proti nám nenastúpil.

Sú v meste ideálne podmienky pre tento šport?

Od kedy nefunguje športová hala na Bôriku, tak tento šport ma v Žiline ťažký život. Chýba hala, v ktorej sa dá hrávať.

Doteraz sme hrávali na menšom ihrisku, kde sme museli mať výnimku na florbalovom zväze, ktorá sa tento rok už neudelila, takže hala strašne citeľne chýba. Už to aj vyzeralo, že halovým športom svitá na lepšie časy, keď sa rozbehol projekt na Karpatskej ulici, no ako rýchlo na začiatku išiel, tak rýchlo sa aj zastavil. A namiesto školského ihriska, ktoré tam pred tým bolo, je len stavenisko. Čo sa týka podmienok v klube, tak tie sa vedúcim klubu podarili spraviť na slovenské pomery veľmi slušné.

Čitajte tiež:

Rozhovor so žilinským trénerom karate: V minulej sezóne sme získali až 184 medailí!

Známy tatér Bisi (24) zo Žiliny: Ženy znášajú bolesť oveľa lepšie ako muži, FOTO

Florbalista Martin (19) a jeho tím
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM