Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinskí výskumníci získali významné ocenenie: Inteligentý odev bodoval

Výrobcovia zo Slovenska a Česka mali možnosť prihlásiť sa do tradičnej a prestížnej súťaže Zlatá Fatima, ktorú priniesol módny veľtrh Trenčín mesto módy. Najvyššie ocenenie si priniesli aj výskumníci z nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí výskumníci získali významné ocenenie: Inteligentý odev bodoval
2
Galéria
Zdroj: UNIZA

Ocenenie „Zlatá Fatima“ v kategórii „Nové technológie“ za prototyp výrobku „Inteligentný odev pre snímanie EKG signálu v reálnom čase“ si priniesol tím vedecko-výskumných pracovníkov z Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline a VÚTCH-CHEMITEX, spol. s r.o.

Prototyp je výsledkom spoločného výskumu Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline a VÚTCH-CHEMITEX, spol. s r.o., ktorý je chránený prihláškou patentu a úžitkového vzoru. V súčasnosti prihlasovatelia patentu rokujú so slovenským výrobcom o podmienkach výroby na území Slovenska. Zilina.dnes24.sk o tom informovala Martina Slavíková z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU.

„V súčasnej dobe sa oblečenie už nepovažuje len za kus odevu človeka, ktorý ho len chráni a skrášľuje, ale aj za inteligentné zariadenie, ktoré môže zabezpečovať rôzne ďalšie funkcie. Oblečenie dokáže zaznamenať teplotu prostredia, svietiť, sledovať životné funkcie človeka, prípadne môže aj meniť farby a vzory“, uviedla Slavíková.

“Prototyp inteligentného odevu pre snímanie elektrokardiogramu v reálnom čase je výsledkom spoločného úsilia multidiscipli­nárneho tímu. Ocenenie Zlatá Fatima 2017 za nové technológie získané v širokej konkurencii je veľkým uznaním a zároveň potvrdením, že spojením expertov z oblastí textílií, elektrotechniky, biomedicíny a informačných a komunikačných technológií vznikajú nové revolučné riešenia,“ povedal prof. Ing. Ladislav Janoušek, PhD., zodpovedný riešiteľ projektu APVV-14– 0519 „INTELIGENTEX“.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Môže vás zaujímať:
Počet obyvateľov Žiliny v roku 1990 prudko klesol: Spomínate si na dôvod?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM