Jaroslav Dodok Šport

Žilinskí študenti sa rozhodli pomôcť deťom z Kambodže: Šlachetný čin ocenil aj župan!

Myšlienka, ktorá vznikla počas vyučovania v škole, chytila za srdce študentov aj vyučujúcich. Ako mladí Žilinčania podporili deti v Kambodži, ktoré nemajú možnosť vzdelávať sa a rozvíjať v takej miere ako študenti na Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí študenti sa rozhodli pomôcť deťom z Kambodže: Šlachetný čin ocenil aj župan!
Zdroj: Mesto Žilina

Spolu 140 žiakov stredných škôl v pôsobnosti Žilinskej župy absolvovalo vo štvrtok 2. júna 2016 nočný osemkilometrový beh okolo Vodného diela Žilina. Cieľom podujatia, organizovaného pod záštitou žilinského župana Juraja Blanára, bolo športom podporiť deti v Kambodži. Práve tie totižto nemajú prístup k takému vzdelávaniu a rozvoju ako študenti na Slovensku.

Spolupráca s kambodžskou školou

„Myšlienka vznikla počas vyučovania v našej župnej Dopravnej akadémii v Žiline, kde sa žiaci dozvedeli o situácii jednej z kambodžských škôl a rozhodli sa spolu s učiteľmi, že chcú urobiť niečo viac,“ hovorí Juraj Blanár. K iniciatíve sa pripojili aj Spojená škola na Rosinskej a Stredná odborná škola stavebná.

Šľachetnú myšlienku vyzdvihol aj predseda ŽSK. Podľa jeho slov je o to cennejšie, že Dopravná akadémia (DA) spolupracuje so základnou školou v kambodžskom meste Sihanoukville už niekoľko rokov.

"Je dôležité, aby sa naše deti zaujímali aj o dianie za hranicami Slovenska a uvedomili si, že nie každý má také šťastie získať vzdelanie zadarmo a žiť v prosperujúcej krajine,“ zdôraznil Blanár.

Na Dopravnej akadémii žiaci okrem iného vydávajú v rámci predmetu aplikovaná ekonómia i vlastný časopis, ktorého výťažok putuje práve tejto africkej škole. "Za dva roky sa stredoškolákom podarilo vyzbierať sto eur,“ informoval Rudolf Michalec.

Na vlastné oči

Iniciátorkou celého podujatia sa stala pedagogička Dopravnej akadémie v Žiline Mária Sikorová, ktorá školské zariadenia v Kambodži niekoľkokrát aj sama navštívila. „Videla som pomery, v ktorých sa deti učia, ich neustály každodenný boj o prežitie, no zároveň neuveriteľnú snahu sa vzdelávať,“ hovorí o svojej skúsenosti.

Preto chcela učiteľka Mária Sikorová o situácii v týchto krajinách porozprávať aj svojim žiakom. "Potešilo ma, že u niektorých som videla skutočný prejav súcitu a záujem symbolicky nejakým spôsobom deťom ukázať, že na nich myslíme aj na Slovensku. Tak vznikla idea nočného behu, ktorá, verím, že sa stane tradíciou a uskutoční sa aj opäť o rok,“ uzavrela Sikorová.

Prečítajte si aj: Bytčický juniáles už najbližší víkend: Nebudú chýbať mažoretky, dychovka ani kapela AYA

VIDEOREPORTÁŽ: Rozhovor počas tandemového letu s paraglidistom Paľom Sagálom (28) z nášho žilinského Straníka!

Viac ako stovka študentov podporila nočným behom deti z Kambodže
1
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina
Zdroj: Mesto Žilina
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM