Webnoviny - Rôzne

Žilinskí pacienti cestujú na pľúcne oddelenie do Martina

Pacienti z celého Žilinského kraja musia cestovať na pľúcne oddelenie do Martina. Žilinskému županovi Jurajovi Blanárovi sa nepáči, že poisťovňa ruší oddelenia spoza zeleného stola.

(WEBNOVINY) – Ešte v roku 2003 pri rušení pľúcneho oddelenia v Kysuckej nemocnici v Čadci totiž spoločne s ministerstvom zdravotníctva deklarovala, že kvalitné pľúcne oddelenie pre Kysučanov a obyvateľov Horného Považia vybuduje v žilinskej nemocnici.

„Štátna zdravotná poisťovňa zrušila k 1. júlu pľúcne oddelenie vo Fakultnej nemocnici v Žiline a zazmluvnila pre tento výkon už len Univerzitnú nemocnicu v Martine. Tak, ako sme boli presviedčaní, že sa v Žiline vytvorí silné pľúcne oddelenie, dnes sme presviedčaní, že to bude v Martine pre celé Kysuce a Horné Považie. Tak zrejme budeme o rok presviedčaní, že najlepšie bude, keď sa vybuduje silné pľúcne oddelenie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici,“ povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár.

Žilina napokon bude jediným krajským mestom bez špecializovaného pľúcneho oddelenia. Krajská samospráva zásadne odmieta takéto nesystémové rušenie oddelení a vníma to ako rozhodovanie proti ľuďom. „Občania z horných Kysúc budú musieť dochádzať za takýmto vyšetrením a starostlivosťou až do Martina. Po zrušení pľúcneho oddelenia v nemocnici v Ružomberku sa táto starostlivosť vzdiali aj obyvateľom Liptova, a tak sa všetci pacienti z celého kraja budú tlačiť v Martine. Predtým však budú musieť precestovať desiatky kilometrov a zdravotná starostlivosť sa vďaka štátu stáva dostupnejšou len pre bohatých,“ dodal Blanár.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM