Jozef Legéň Správy

Žilinskí hasiči vylamovali dvere: V praxi by ich zásah mal byť rýchlejší!

Žilinskí hasiči sa učili ako sa čo najrýchlejšie dostať do bytu v prípade núdze. Vyskúšali si prekonávať rôzne typy bezpečnostných dverí a okien. V praxi by to malo znamenať rýchlejšie vniknutie do bytov a skoršiu záchranu tých, ktorí to potrebujú.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí hasiči vylamovali dvere:  V praxi by ich zásah mal byť rýchlejší!
Zdroj: TASR

Hasičský a záchranný zbor v súčasnosti nechráni obyvateľov len v prípadoch požiarov, ale plní úlohy aj záchranárske, a to v prípadoch ohrozenia majetku, či zdravia. Technické vybavenie väčšiny okresných aj krajských riaditeľstiev je už na dostatočnej úrovni. Na odbornú úroveň jednotlivých členov zboru netreba však tiež zabúdať. Pri konkrétnom zásahu je rovnako dôležitá odborná a vedomostná úroveň hasiča, ako náradie a zariadenia, ktoré má k dispozícii. Toto ruka v ruke ovplyvňuje rýchlosť a kvalitu zásahu. preto nielen prax a skúsenosti, ale aj školenia a vzdelávanie sú na mieste.

S nácvikom im pomohlo občianske združenie

Neziskové občianske združenie Bývajme bezpečne takto pripravilo aj školenie žilinských hasičov. „ Pri zásahoch sa často stretávame s nutnosťou rýchleho vniknutia do bytu cez uzamknuté dvere. Stále častejšie sa však stretávame s bezpečnostnými dverami, ktoré nám túto prácu sťažujú, ba dokonca niekedy až znemožňujú. Takýchto dverí je veľa druhov v rôznych úrovniach bezpečnosti,“ povedal Juraj Vavrík OR HaZZ Žilina.

Preto sa obrátili na Občianske združenie Bývajme bezpečne, ktoré má odborných partnerov v súkromnom sektore, a tak zabezpečili jedného z popredných slovenských výrobcov bezpečnostných dverí s bohatými servisnými skúsenosťami, na praktické ukážky a nácvik.

„Ukazujeme spôsoby, ako zistiť o aké dvere ide v prípade že sú dvere uzamknuté, a podľa toho voľbu najoptimálnejšieho spôsobu prekonania. V prípade dverí neprekonateľných náradím, ktoré majú hasiči k dispozícii, sa volí iná cesta vstupu do objektu,“ vysvetlil zástupca školiacej firmy ADLO.

Ďalšou témou boli okná a balkónové dvere, kde záchranári tiež môžu naraziť na úpravy okien na bezpečnostné s fóliami a prídavnými uzamykacími mechanizmami. Určite to prinesie pozitívne výsledky v praxi pre širokú verejnosť. Nikto totiž nevie, kedy sa s potrebou profesionálneho zásahu zo strany Hasičského a záchranného zboru sám stretne.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM