Igor Petrík Správy

Žilinskí drobci navštívili hasičov: Zažili hasenie, aj simulátor požiarov

Deň otvorených dverí na Strednej škole požiarnej ochrany Ministerstva vnútra SR v Žiline využili aj deti. Desiatky malých zvedavcov videli, ako vyzerá povolanie hasiča v praxi.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí drobci navštívili hasičov: Zažili hasenie, aj simulátor požiarov
Zdroj: TASR

S praktickou časťou práce hasiča sa vo štvrtok zoznámilo vyše dvesto detí z troch materských škôl, troch základných škôl a jedného detského domova počas Dňa otvorených dverí v Strednej škole požiarnej ochrany Ministerstva vnútra SR v Žilinene.

Nechýbali hry a odmeny

„Naši mladí fanúšikovia videli rôzne činnosti. Od jednoduchších, ako je práca s hadicami, hasenie vodou, až po rôzne trenažéry ako je simulátor požiarov v uzavretých priestoroch. Ďalej, ukážky najmodernejšej hasičskej techniky, ktorou disponujú naše hasičské jednotky. Potom nasledovala zábavnejšia časť – rôzne hry a odmeny, aby na nás spomínali v dobrom,“ povedal riaditeľ Strednej školy požiarnej ochrany Ministerstva vnútra SR v Žiline Ivan Lupták.

Doplnil, že činnosť školy, ktorá má 29 pedagógov, je zameraná predovšetkým na vzdelávanie profesionálnych hasičov a hasičov závodných hasičských útvarov. „Plán vzdelávania na školský polrok zostavujeme na základe požiadaviek okresných a krajských riaditeľstiev. Odhadujem, že ročne prejde cez školu 3000 až 4000 ľudí. Nie je to len príprava nováčikov – typických hasičov. Ale sú to rôzne odbornosti – potápači, lezci, určite si viete predstaviť, čo všetko naša práca zahŕňa,“ podotkol Lupták.

Pomáhať ľuďom je poslaním

Povedomie ľudí o správaní sa v krízových situáciách sa podľa neho za ostatných 25 rokov zlepšilo. „Je dobré tieto veci ovládať, vedieť, čo robiť. Komukoľvek z nás sa to môže stať. Malo by byť v záujme celej verejnosti tieto veci ovládať. Preto robíme aj takéto podujatie, aby už deti pochopili, o čom táto práca je. Že pomáhať ľuďom v núdzi by malo byť verejným poslaním každého z nás,“ uzatvoril Lupták.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM