Jozef Legéň Samospráva

Žilinskému zastupiteľstvu dominovala jedna téma: Ako to bolo s bytom za 700 eur?

V pondelok popoludní sa konalo v Žiline prvé tohtoročné zasadnutie mestského zastupiteľstva. Na zasadnutí najviac zarezonovala medializovaná kauza ohľadom predaja mestských bytov.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskému zastupiteľstvu dominovala jedna téma: Ako to bolo s bytom za 700 eur?
Zdroj: Webnoviny.sk

Do všeobecnej rozpravy 35. mestského zastupiteľstva v Žiline sa ako prvý prihlásil poslanec Fiabáne. Ten, v súvislosti s medializovanými informáciami ohľadom prenájmov alebo predaja mestských bytov, predniesol uznesenie, v ktorom mestské zastupiteľstvo ukladá prednostovi Mestského úradu predložiť poslancom mestského zastupiteľstva v Žiline, najneskôr sedem dní pred nasledujúcim zasadnutím mestského zastupiteľstva, písomnou formou súpis predaných a prenajatých bytov mestom Žilina alebo príslušnou mestskou organizáciou spravujúcou byty vo vlastníctve mesta, v období január 2011 – marec 2014, pričom uvedie meno kupcu alebo nájomcu a cenu predaja prípadne cenu mesačného nájmu.

„ Toto uznesenie po komunikácii s kolegami predkladáme z toho dôvodu, že medializovaná záležitosť s nás dotýka všetkých a vrhá zlé svetlo nielen na vedenie mesta Žilina ale aj poslancov či už s konkrétnej komisie alebo ostatných. Niektorí sme boli konfrontovaní otázkami, na ktoré sme naozaj nevedeli reagovať,“ povedal Fiabáne.

Primátor o byte

Ďalej sa do rozpravy prihlásil poslanec Ničík, ktorá sa pýtal, či je pravda, že mesto predalo byt hovorcovi mesta Čorbovi zhruba za 700 eur. „Dozvedel som sa to z médií, nevedel som na to riadne reagovať. Chcem sa spýtať, kto to predal? Média sa mňa pýtali na cenu, to som tiež nevedel nič o tom povedať, lebo na jednej strane to trhová cena nie je, na druhej strane, keď je to storočný byt, má svoju amortizáciu atď, čiže chcel by som vedieť viac a ak je to bežná vec, či si to môžu aj ostatní občania takto odkupovať,“ povedal na mestskom zastupiteľstve poslanec Ničík.

Primátor Žiliny Igor Choma reagoval na návrh poslanca Fiabáneho nasledovne: „Všetko je dávno zverejnené, len si treba pozrieť stránky. Zoznam nájomcov, zoznam bytov, ceny, mená, všetko je dávno zverejnené na stránkach. Preto ma nesmierne mrzí, že niekto zrazu príde s obrovským objavom, ako Choma predal byt Čorbovi za 700 eur,“ povedal primátor Žiliny. Ten ďalej reagoval na medializovanú kauzu tým, že prečítal svoje vyjadrenie k danej téme.

„Mojím cieľom je dať tieto fakty do zreteľných súvislostí. Ostatné je na posúdení každého z vás. Pani ( pozn. red. súčasná manželka hovorcu Žiliny, vtedy ešte slobodná) si podala dňa 22. 11. 2012 žiadosť o pridelenie nájomného bytu na Mestský úrad v Žiline – odbor bytový. Následne dňa 27. 11. 2012 sa konalo zasadnutie Komisie sociálnej, zdravotnej a bytovej pri Mestskom zastupiteľstve v Žiline, kde členovia komisie prerokovali predložené žiadosti o pridelenie nájomného bytu. Uznesením č. 83/2012 odporučili primátorovi mesta Žilina prideliť uvoľnené nájomné byty. Všetky predkladané žiadosti odborom bytovým spĺňali podmienky v zmysle platného VZN č. 13/2012 o spôsobe prideľovania nájomných bytov. Na základe odporúčania komisie bolo dňa 05. 12. 2012 vystavené pridelenie mestského bytu," povedal primátor Žiliny.

Zmluva

Podľa Chomu nešlo teda o svojvoľné rozhodnutie primátora mesta a zmluva bola riadne zverejnená a každému dostupná na internete koncom júna 2013. Podľa jeho slov nešlo o nič tajné, čo by niekto vypátral alebo čo by mesto doteraz tajilo.

„Pani doručila na Mestský úrad v Žiline dňa 04. 03. 2013 žiadosť o odkúpenie bytu. Podmienkou podania žiadosti o odkúpenie bytu je mať platnú nájomnú zmluvu uzatvorenú na dobu neurčitú a uhradené nájomné a služby spojené s užívaním bytu. Tieto podmienky boli splnené, takže nevznikol dôvod na neumožnenie odpredaja bytu. V tomto prípade dokonca má nájomca v zmysle platnej legislatívy prednostné právo na odkúpenie bytu, a teda v prípade podanej žiadosti mesto ako vlastník nemôže byt neodpredať takémuto žiadateľovi. Dňa 22.03.2013 bola daná žiadosť odstúpená spoločnosti Bytterm, a. s. na vybavenie. Odpredaj bytu bol realizovaný dňa 27.06.2013. Ku­pujúcim už boli obaja manželia Čorbovci,“ ďalej uviedol primátor Žiliny.

V prípade ceny za odpredaj bytu primátor povedal, že takáto cena (teda nie trhová) je stanovená priamo zákonom pri bytoch v bytových domoch, postavených do 31.5.1998. Mesto podľa neho teda nemohlo postupovať inak a predať byt za trhovú cenu, nakoľko zákon hovorí, ako sa stanoví cena v takýchto prípadoch. „Toto nie je len prípad hovorcu mesta – ako sa to snažia médiá presadzovať – takto sa postupuje štandardne aj pri iných nájomcoch takýchto domov, čo je možné si jednoducho overiť na webovej stránke Mesta (medzi zverejňovanými zmluvami). Je to teda normálny zákonný postup a rozhodne nejde o ojedinelú výnimku z ceny len preto, že ide o zamestnanca Mesta. Navyše nájomcom bola pôvodne len terajšia manželka hovorcu a nakoľko medzičasom uzavreli manželstvo, stal sa bezpodielovým spoluvlastníkom bytu aj hovorca,“ povedal Choma.

Poslanci o tom nevedeli

Primátor sa vyjadril aj k námietke, že o tom poslanci nevedeli. „V prípadoch, keď ide o realizáciu predkupného práva, resp. povinnosti mesta majetok niekomu odpredať, v tom prípade zastupiteľstvo o tomto nerozhoduje. Opäť opakujem, že v tomto období bolo odpredaných viac bytov ďalším občanom mesta."

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM