Rôzne

Žilinské prevádzky, na ktoré sa nedá zabudnúť ani po rokoch: Aj sem sme kedysi chodili nakupovať a maškrtiť!

Nie tak dávno sme si zaspomínali na 5 legendárnych prevádzok v Žiline, ktoré si dnes pamätajú už len tí skôr narodení. Prinášame prehľad ďalších žilinských obchodov či reštaurácií, na ktoré ľudia spomínajú aj po rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Žilinské prevádzky, na ktoré sa nedá zabudnúť ani po rokoch: Aj sem sme kedysi chodili nakupovať a maškrtiť!
Zdroj: Dnes24.sk

Článok o pätici legendárnych žilinských prevádzok mal veľký úspech a preto sme sa zamerali na ďalšie. Sú zostavené len z vašich tipov a viac nám o nich povedal a odbornú spoluprácu poskytol Peter Štanský, riaditeľ Štátneho archívu v Bytči – pobočka Žilina.

Tuzex

V pamäti mnohých Žilinčanov ostávajú dve predajne Tuzexu na Hlinách III. Len staršia generácia si pamätá predajňu na Hodžovej ulici, ktorá tu bola v rokoch 1957–1986, až potom sa presťahovala na Hliny, kde bola do roku 1992. Už nik si zrejme nepamätá predajňu predchodcu TUZEXU – Darex, na vtedajšej Masarykovej ulici v rokoch 1949–1953. Väčšina tovarov predávaných v týchto predajniach bola z kapitalistickej cudziny, niektoré boli i domáceho pôvodu, určeného na export. „Obchodovalo sa prostredníctvom odberných poukážok (bonov), ktoré získali občania výmenou za doláre a iné cudzie meny, prípadne za zlato v bankách. Poukážky mali najprv platnosť tri mesiace, potom rok a ponúkali ich najmä staršie ženy, prípadne tzv. veksláci pred predajňami, čo bolo síce zakázané, ale štát to v podstate toleroval,“ vysvetlil Štanský.

Hotel Reich

Jeden z najkrajších žilinských hotelov v secesnom štýle na Wurumovej ulici (za socializmu Dimitrovovej) je dielom Marka Reicha, jeho majiteľa, ktorý ho postavil v roku 1914. Ako nám povedal Peter Štanský, hotel mal najväčší rozkvet do roku 1938, potom ho zdedili Reichove štyri dcéry. Od roku 1954 prevzali hotel Reštaurácie Žilina, ktoré tu v predných priestoroch od ulice mali prevádzku, pričom niesol názov Dukla.

Reštaurácia Labužník

V zadných priestoroch Hotela Reich, na II. poschodí, otvorili okolo roku 1970 prevádzku Labužník, ktorá mala I. cenovú skupinu. Úroveň bola na tie časy vynikajúca a poskytovala priestory nielen na výborné jedlo, ale konali sa tu i svadby.

Hotel Grand

Postavený okolo roku 1900 s pôvodným menom Riesz, podľa prvého majiteľa Davida Riesza. Chvíľku niesol hotel meno Centrál, ale majiteľovi sa to nepáčilo a preto ho premenoval na Grand, V jeho suteréne bol veľmi obľúbený bar, za prvej ČSR nesúci názov Biely havran. „Hotel hostil i prezidenta republiky dr. Beneša, ktorý bol v roku 1936 na návšteve mesta. V období rokov 1954 – 1990 patril Reštauráciám Žilina,“ priblížil Štanský.

Reštaurácie Lunik

Od 19. storočia bola v priestoroch na Mydlárskej ulici reštaurácia, ktorú mala rodina Buxbaumová. Po roku 1945 tam boli skladové priestory. Nanovo vznikla pod názvom Lunik v roku 1971, keď ju začali opravovať a otvorili v roku 1973. Reštaurácia bola zbúraná pri rekonštrukcii celej budovy pre Tatra banku v roku 1975.

Reštaurácia Perlička

Na Štúrovej ulici č. 12 bol rodinný dom, ktorý Reštaurácie Žilina kúpili od rodiny Balážovej v roku 1969. Avšak prostriedky na vytvorenie reštaurácie získali až v roku 1974, keď tu mal vzniknúť Snack bar nealkoholický. Kolaudácia vinárne a reštaurácie bola síce až v roku 1982, avšak prevádzka začala skôr. V budove mali i malý výťah. Reštaurácie prevádzkovali tento závod s č. 119 do roku 1990.

Predajňa Ryby

V dome č. 3 na začiatku dnešnej Národnej ulice bolo už od I.ČSR vynikajúce lahôdkárstvo patriace rodine Engelovcov. V období po roku 1950 boli na poschodí Drogérie Žilina a na prízemí predajňa Ryby Lahôdky Zdroj. Žilinská Ryba zásobovala predajňu vynikajúcou treskou. Okrem iného tam predávali i iné výborné jedlá, halušky, šaláty, i pečené ryby atď. Predajňu v 70. rokoch modernizovali a spravili z nej samoobsluhu. Vchádzalo sa do nej ľavými dvermi a pri pokladni, po zaplatení konzumu, sa vychádzalo pravými. Po roku 1991 bola predajňa zatvorená.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť už spomínané legendárne prevádzky z vašich tipov.

Foto: Peter Štanský

FOTO: Obchody zo socíku, o ktorých sa stále hovorí
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM