Správy

Cintoríny budú nepretržite otvorené 12 dní: Novinkou v Žiline je virtuálna sviečka či kytica

Cintoríny v správe mesta Žilina - Starý cintorín, Nový cintorín a 14 cintorínov v mestských častiach, budú od piatku 25. októbra otvorené nepretržite do utorka 5. novembra 2013. Novinkou je webový portál, ktorý umožňuje zapáliť virtuálnu sviečku alebo položiť kyticu na virtuálnom cintoríne.

Ilustračný obrázok k článku Cintoríny budú nepretržite otvorené 12 dní: Novinkou v Žiline je virtuálna sviečka či kytica
Zdroj: Dnes24.sk

Občania majú počas blížiaceho sa sviatku Všetkých svätých možnosť uctiť si pamiatku svojich blízkych kyticou a zapálením sviečky na hroboch. Všetky cintoríny v správe mesta Žilina budú otvorené nepretržite od piatku 25. októbra do utorka 5. novembra.

„Novinkou je portál www.cintoriny.sk, ktorý umožňuje zapáliť virtuálnu sviečku alebo položiť kyticu na virtuálnom cintoríne. Na uvedenom portáli sú k dispozícii všetky záznamy o hrobových miestach a tak si občania môžu jednoducho vyhľadať hrobové miesta a tiež si môžu skontrolovať úhradu poplatkov za prenájom hrobového miesta,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Zvýšenie bezpečnosti pri cintorínoch

Mestská polícia Žilina a Policajný zbor SR budú vo zvýšenej miere hliadkovať kvôli bezpečnosti v okolí cintorínov aj priamo na cintorínoch. Správca cintorínov zabezpečí počas sviatkov nonstop dispečing na telefónnych číslach: 041/56 23 166 (Nový cintorín), 041/50 02 997 (Starý cintorín) a 0903 507 777 (Správa cintorínov). Informácie ochotne poskytnú aj pracovníci Odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiline na telefónom čísle 041/70 63 230 alebo 0903 821 365.

Virtuálna kytica a sviečka

Počas sviatku Všetkých svätých ľudia intenzívnejšie spomínajú na svojich blízkych a cintoríny sú plné zapálených sviečok, kahancov a kytíc, ktoré vyjadrujú úctu zosnulým. Sú situácie, kedy ľudia nemajú možnosť navštíviť hroby blízkych a zapáliť sviečku alebo chcú vyjadriť úctu a spomienku na viacerých miestach na Slovensku, preto majú možnosť položiť kyticu, či zapáliť sviečku na virtuálnom cintoríne prostredníctvom portálu www.cintoriny.sk.

Na uvedenom portáli si môžu občania pozrieť hrobové miesta na mape a tiež skontrolovať, dokedy majú zaplatený poplatok za prenájom hrobového miesta. Jednoduché vyhľadávanie podľa položiek ako je cintorín, obec/mesto, meno a priezvisko zomrelého umožňuje ľahko nájsť potrebné záznamy.

Elektronická evidencia hrobových miest

Mesto Žilina v súčasnosti spravuje 16 cintorínov a od minulého roku intenzívne spracováva elektronickú evidenciu všetkých hrobových miest na pohrebiskách v jednotlivých mestských častiach. Spolu má mesto Žilina v správe 22 tisíc hrobových miest.

Keďže podľa platného zákona o pohrebníctve sú všetci nájomcovia hrobových miest povinní mať uzatvorenú nájomnú zmluvu a nahlásiť napr. zmenu trvalého bydliska, mena a pod., je blížiaci sa sviatok príležitosťou prihlásiť sa k svojim hrobovým miestam alebo skontrolovať úhradu poplatku za prenájom hrobového miesta.

„Je v záujme každého občana, aby si skontroloval svoje doklady. Mesto Žilina upozorňuje prenajímateľov, ktorí nemajú uzatvorenú platnú zmluvu o nájme hrobového miesta a nemajú zaplatené nájomné za svoje prenajaté hrobové miesta, aby tak urobili do 31. 12. 2013, inak im hrozí zrušenie hrobového miesta a jeho pridelenie ďalším záujemcom,“ dodáva Čorba.

zdroj/foto: mesto Žilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM