Igor Petrík Správy

Žilinská univerzita omladne: Stredoškoláci budú skúmať častice

Aj Žilinská univerzita bude dejiskom 11. ročníka podujatia Masterclasses. Jeho cieľom je priblížiť stredoškolákom počas jedného dňa, ako vyzerá vedecká práca.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská univerzita omladne: Stredoškoláci budú skúmať častice
Zdroj: TASR

Už vo štvrtok navštívia Žilinskú univerzitu stredoškolskí študenti zapojení do programu Masterclasses, aby sa na jeden deň stali časticovými fyzikmi a analyzovali reálne dáta z Veľkého hadrónového kolajdera LHC v CERNe.

„Masterclasses sa konajú pod záštitou IPPOG – medzinárodnej organizácie pre popularizáciu elementárnej fyziky, ktorá funguje pri CERNe v Ženeve. Do aktuálneho 11. ročníka Masterclasses sa zapojí viac ako 10-tisíc stredoškolákov a 210 univerzít zo 42 krajín sveta,“ vysvetlila Katarína Géčová zo Žilinskej univerzity.

Doplnila, že stredoškoláci absolvujú doobeda teoretické prednášky, neskôr sa pustia do skúmania reálnych dát, ktoré poskytli laboratória v CERNe. V závere dňa konzultujú svoje zistenia prostredníctvom živej videokonferencie priamo s vedcami pôsobiacimi v Ženeve.

„Študenti pri práci priamo s časticovými fyzikmi zistia, ako skutočne vyzerá vedecká práca. V Masterclasses zažijú, ako funguje moderný výskum vo fyzike,” hovorí Michael Kobel, profesor fyziky na Technickej univerzite v Drážďanoch a garant celého programu.

„Projekt v sebe zahŕňa všetko, čo mám rád na výskume časticovej fyziky – spája v sebe teóriu, využívanie reálnych dát z experimentov, tímovú prácu, medzinárodnú spoluprácu a prácu s mladými nadšenými ľuďmi,” dopĺňa Ivan Melo zo Žilinskej univerzity, hlavný koordinátor Masterclasses pre Slovensko.

Na Slovensku sa Masterclasses konajú na šiestich univerzitách: v Banskej Bystrici 2. marca, v Trenčíne 6. marca, v Bratislave 17. marca, v Žiline 19. marca, v Košiciach 24. marca a v Prešove 27. marca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM