Samospráva

Žilinská radnica podporí šport a kultúru: Grantový systém mesta rozdelí až 83 000 eur

Radnica Žiliny aj v tomto roku podporí kultúru a šport v meste. Záujemcovia sa môžu uchádzať o grant v týchto oblastiach. Celková výška grantových dotácii je schválená na tento rok v objeme 83 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská radnica podporí šport a kultúru: Grantový systém mesta rozdelí až 83 000 eur
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci žilinského mestského zastupiteľstva (MZ) schválili členov grantových komisií, ktoré rozhodnú o pridelení dotácií pre kultúrne a športové podujatia v celkovej výške 45 000 eur a dotácií 38 000 eur pre športové kluby.

Grantovú komisiu tvoria podľa primátora Žiliny Igora Chomu vždy štyria poslanci MZ a traja členovia z odborného prostredia. „Napriek tomu, že finančná situácia nie je lepšia ako v minulom roku, sme urobili tento krok. Myslím si, že mnoho organizácií a športových klubov čaká na takéto zdroje. I keď nie sú príliš veľké, ale v každom prípade pomôžu. Sme na to pripravení, komisie sú schválené a uvidíme, aké prídu žiadosti,“ povedal žilinský primátor.

Termíny podania

Hovorca mesta Žilina Pavol Čorba doplnil, že žiadatelia o grantové dotácie môžu predkladať žiadosti do 4. apríla 2014 a žiadosti o podporu športových klubov do 11. apríla 2014. „Podmienky poskytovania dotácií právnickým a fyzickým osobám, pôsobiacim na území mesta Žilina, stanovuje Všeobecne záväzné nariadenie z roku 2012. Účelom poskytovania dotácií je zlepšovať kvalitu života v Žiline, podporovať participáciu občanov na živote v meste, skvalitňovať kultúrny a športový život Žilinčanov. Myšlienkou grantového systému je zvyšovať filantropiu občanov mesta – darovanie času, peňazí, tovarov, služieb alebo vedomostí bez očakávania protihodnoty a vytvárať možnosti tvorivých a podnetných podmienok pre deti a mládež,“ dodal Čorba.

V minulom roku 68 000 eur

V roku 2013 podľa neho poskytlo mesto na grantové dotácie 68 000 eur. „V kultúrnej oblasti sme prijali 68 žiadostí, grantový systém podporil 33 projektov v celkovej sume 25 000 eur. V športovej oblasti sme prijali 64 žiadostí, grantový systém podporil 42 žiadostí v celkovej sume 20 000 eur. Z 23 000 eur na športové dotácie podporil grantový systém spolu 53 športových klubov,“ uzatvoril hovorca mesta Žilina.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM