Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilinská radnica o hospodárení v minulom roku: Prebytok v miliónoch, čo je s dlhom?

Žiline sa minulý rok, podľa radnice, darilo. Mesto vraj najlepšie zarobilo na predajoch pozemkov ale i hazardných hrách. Pozrite podrobnosti.

Mesto Žilina hospodárilo v roku 2017 v pozitívnych číslach. Vyplýva to z aktuálnych údajov, ktoré pripravuje mestský úrad na aprílové rokovanie mestského zastupiteľstva. Informovala o tom tlačová hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

„Celkové príjmy samosprávy dosiahli vlani sumu približne 71,9 mil. eur a výdavky boli na úrovni takmer 66,4 mil. eur. Prebytok hospodárenia tak bol v sume 5,5 mil. eur,“ uviedla hovorkyňa.

Významným príjmom rozpočtu mesta sa podľa Zigovej stali príjmy z odvodu z hazardných hier, ich konečná hodnota pre rozpočet mesta za rok 2017 dosiahla sumu 1,8 mil. eur. Odhad rozpočtu o takmer 34 percent prekročili aj kapitálové príjmy.„Tento odhad predstavuje sumu približne 545 tisíc eur, pričom približne polovica tejto čiastky je z predajov pozemkov,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma. Dodal, že na pozitívnych číslach sa podpísalo najmä celkové nižšie „míňanie“ oproti plánu, hodnota plnenia výdavkov dosiahla podľa jeho slov 87,4 percenta. „Tieto čísla sú výsledkom efektívneho riadenia a značné úspory sme dosiahli aj vďaka hospodárnym verejným obstarávaniam,“ zhodnotil primátor.

„Žiline sa darí aj v znižovaní dlhovej služby. V roku 2010 predstavoval dlh mesta 130 percent, na konci minulého roka to už bolo len 21 percent. Vo finančnom vyčíslení bola hodnota dlhu ku koncu roka 2010 približne 66 miliónov, dnes je zadlženosť krajského mesta na úrovni približne 13 miliónov,“ doplnila Barbora Zigová.

Konečné výsledky predloží primátor na schválenie zastupiteľstvu na jeho najbližšie aprílové rokovanie. Okrem toho plánuje mesto poslancom predostrieť i návrh na použitie celej sumy prebytku tak, aby mohol byť schválený súčasne so záverečným účtom mesta. „Tieto financie budú smerovať predovšetkým do oblastí určených investičným plánom mesta, ktorý bol prerokovaný poslancami na februárovom zasadnutí. Investovať sa bude do určených priorít, teda najmä chodníkov, ciest, cintorínov, mostov a premostení, vrátane rekonštrukcií mestských objektov, najmä škôl a školských zariadení,“ uzavrel Igor Choma.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM