Správy

Žilinská nemocnica dosahuje vysokú úspešnosť v dojčení: Umelú výživu používa len zriedkavo

Personál vzdeláva matky vhodným spôsobom k dojčeniu a umelú výživu používa iba v mimoriadnych prípadoch. Veľký dôraz sa kladie na mamičky prvorodičky.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská nemocnica dosahuje vysokú úspešnosť v dojčení: Umelú výživu používa len zriedkavo
Zdroj: TASR

Z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline odchádza domov až 98 percent novorodencov plne dojčených. Informovala hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová. Personál podľa nej vhodným spôsobom vzdeláva matky k dojčeniu a umelú výživu používa iba v mimoriadnych prípadoch.

„Úspešnosť dojčenia je dlhodobý stav. Veľký dôraz kladieme na mamičky prvorodičky, ktoré nemajú praktické skúsenosti, prípadne teoretické vedomosti,“ uviedla vedúca sestra novorodeneckého oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice Amália Krkošková.

Veľkou pomocou pre nedonosené deti a hospitalizované bábätká na novorodeneckom oddelení je laktárium. „Aj vďaka nemu dosahujeme takú vysokú úspešnosť v dojčení. Každú mamičku, ktorá má viac mlieka a jej bábätko ho nespapá, oboznamujeme s možnosťou odstriekavania materského mlieka. Následne ho v sterilných fľaškách uchovávame v chladničke, spracovávame, vyšetrujeme a uložíme do banky mlieka na zmrazenie,“ doplnila Krkošková s tým, že minulý rok spracovali v laktáriu 351 litrov materského mlieka.

Priemerná mesačná pôrodnosť v žilinskej FNsP je 110 pôrodov. „Minulý rok sa tu narodilo 1456 detí, čo je o 101 novorodencov viac ako v roku 2014. V uplynulom roku sa v nemocnici narodilo aj 16 párov dvojčiat,“ dodala Jurčiová.

Čítajte tiež:

Prehľadný zoznam realizovaných opráv v žilinských materských a základných školách

Dobrá správa pre rodiny s deťmi: Žilinský dopravný podnik s novinkou!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM