Michal Demjanovič Správy

Žilinská nemocnica má nových strážcov vitálnych funkcií: Slúžiť budú najťažším pacientom

Monitory za takmer 19 tisíc eur venoval nemocnici podnikateľ. Prístroje majú softvér v slovenskom jazyku, čo umožní personálu jednoduchšiu manipuláciu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská nemocnica má nových strážcov vitálnych funkcií: Slúžiť budú najťažším pacientom
4
Galéria
Foto: Anna Metlická / Zdroj: FNsP Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline má osem nových strážcov vitálnych funkcií pacienta. Z nových monitorov sa tešia na jednotkách intenzívnej starostlivosti oddelení pediatrie, neurochirurgie a neurológie. „Tieto prístroje pomôžu zvýšiť kvalitu a starostlivosť o našich pacientov,“ povedal riaditeľ nemocnice Ivan Mačuga.

Určený najťažším pacientom

Monitor na pediatrii bude slúžiť najťažším pacientom. Okrem štandardných parametrov ako sú EKG, saturácia, tlak, či teplota monitoruje pacienta aj počas transportu pomocou malého modulu, ktorý sa dá odpojiť na jednu hodinu.

„Na JIS máme šesť monitorov, každý pacient má jeden, ale parametrovo nie sú tak kvalitné. V tomto prípade je daný dôraz na to, že monitor dokáže vydiferencovať vekovú skupinu – inak sníma novorodenca a inak dospelého človeka. Hneď to analyzuje, vyhodnocuje a my sa vieme lepšie orientovať,“ doplnil primár pediatrie Juraj Kováčik. Prístroj za 9 720 eur spĺňa parametre pre použitie v pediatrii.

Monitory za takmer 19 tisíc eur

Na neurológii majú v súčasnosti pre pacientov s ťažkými stavmi, ktorí sú hospitalizovaní na jednotke intenzívnej starostlivosti, štyri monitory. Z dvoch novších typov sa tešia. „Na lôžka prijímame 95 percent pacientov, ktorí sú dovezení rýchlou sanitkou. Sú to akútni pacienti, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť, pretože ide o pacientov s poruchami vedomia. Sme radi, že sa vyvíja nová technika, ktorá pomôže pri diagnostickom a aj liečebnom procese,“ uviedol primár neurologického oddelenia Juraj Vyletelka.

Prístroje majú softvér v slovenskom jazyku, čo umožní personálu jednoduchšiu manipuláciu. V prípade, že sa s pacientom niečo deje, monitor má nastavené alarmy, ktoré pípajú a personál upozornia. Monitory za takmer 19 tisíc eur venoval žilinskej fakultnej nemocnici podnikateľ George Trabelssie. „Nie je to prvý krát, čo pomáhame žilinskej nemocnici. Chcem sa poďakovať vedeniu, že nám umožnilo poskytnúť tento dar a v pomoci žilinskej nemocnici budem pokračovať,“ skonštatoval Trabelssie.

FOTO: Nové monitory pre žilinskú nemocnicu
4
Galéria
Foto: Anna Metlická / Zdroj: FNsP Žilina
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM