Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinská etnologička o jesenných sviatkoch: Žobráci sa modlili za pokoj duší

Blížia sa jesenné sviatky a s nimi aj cestovanie a návštevy hrobových miest. Ľudia mnohokrát prídu z diaľky, aby si uctili mŕtvych predkov.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská etnologička o jesenných sviatkoch: Žobráci sa modlili za pokoj duší
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Október pomaly končí, cítime úbytok slnka a pribúdanie chladu. Aj noci sa veľmi predĺžili a vstávame do tmavých rán. Už samotné počasie navodzuje pocit nostalgie, spomienok na zosnulých rodičov, starých rodičov i ostatných príbuzných. Prvé novembrové dni sú typické hromadnými návštevami cintorínov.

„Sviatok všetkých svätých (1. november) a Pamiatka zosnulých (2. november) neodmysliteľne patria ku jeseni. Ľudia častejšie navštevujú cintoríny a spomínajú na svojich blízkych. Hroby sa snažia vyzdobiť vencami z čečiny a machu. V súčasnosti sa vo veľkej miere používajú umelé kvety a živé chryzantémy. Na hroboch horia sviečky, ktoré sú symbolom večného svetla,“ povedala etnologička Považského múzea v Žiline Adriana Bárdyová.

Ľudia, podľa etnologičky, uctievali mŕtvych ešte pred príchodom kresťanstva na územie Slovenska. Prevládala v nich predstava, že duše mŕtvych sa zúčastňujú na živote rodu, a tak im boli venované príslušné obrady.

Na Slovensku bolo rozšíreným zvykom na Dušičky obdarúvať chudobných ľudí a žobrákov jedlom alebo peniazmi, aby sa modlili za pokoj zomrelých duší. Tento zvyk sa však už úplne vytratil. Aj pálenie sviečok patrí podľa etnologičky ku starším zvykom.

„Novším je kladenie vencov a kvetinová výzdoba. V súčasnosti na hroboch nechýbajú ani živé kvety vo vázach či črepníkoch. Rozšírené sú najmä rôzne druhy chryzantém.Taktiež na miestach popri cestách, kde došlo k smrteľným nehodám sa pokladajú horiace sviečky a kvetinová výzdoba,“ doplnila Bárdyová.

Ako uviedla etnologička, v minulosti sa hrobové miesta po očistení zdobili machom a vetvičkami čečiny. Počas dní okolo 2. novembra horeli na hroboch sviečky ako symbol večného svetla, ktoré svieti dušiam veriacich. Súčasťou hrobov sa časom stali aj domácky zhotovované rozmanité kvety z krepového papiera a tie postupne vystriedali vence a kytice z umelých zelených vetvičiek a rôznofarebných kvetov doplnené stuhami so spomienkovým textom.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM