Zuzana Gadušová Kultúra

Žilinčanom tiekli slinky: Farmári ľuďom dávali ochutnávať výrobky, na ktoré sú pyšní

Už po šiestykrát sa konali na Mariánskom námestí v Žiline Dni vidieka. Kde predstavili to najlepšie, čo majú farmári a remeselníci z nášho okolia. Ani stredné odborné školy sa nedali zahanbiť a žiaci ukázali, akí sú šikovní.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčanom tiekli slinky: Farmári ľuďom dávali ochutnávať výrobky, na ktoré sú pyšní
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Toto podujatie je zamerané na podporu vidieka v Žilinskom kraji. Na Dňoch vidieka sa predstavili aj chovatelia či pestovatelia so svojou produkciou, aby ju dali bezplatne ochutnať okoloidúcim. Ľudia tak mohli ochutnať včelie produkty, syrové výrobky a ďalšie pochutiny pochádzajúce z domáceho pestovania.

„Viac ako 81 percent obcí z celkového počtu má vidiecky charakter. ŽSK si uvedomuje dôležitosť rozvoja vidieka a prikladá mu veľkú váhu. Posledné dva roky je témou podujatia Mesto vidieku a vidiek mestu, preto sme ho presunuli na Mariánske námestie a návštevnosť je stabilná,“ povedala Katarína Bačé, projektová manažérka odboru dopravy a regionálneho rozvoja Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Báče pripomenula, že v utorok sa na pôde Úradu ŽSK uskutočnila odborná konferencia na tému Marketing miestneho produktu. Svoje výrobky predstavili domáci, ale aj zahraniční účastníci. „Na Mariánskom námestí boli zastúpení výrobcovia tradičných potravinárskych špecialít i naše stredné odborné školy, ktoré majú učebné predmety zamerané na podporu rozvoja vidieka a poľnohospodárstva. Súčasťou programu bol kvíz Poznáte vidiek v Žilinskom kraji, ktorého účastníci mohli vyhrať zaujímavé vecné ceny,“ opísala projektová manažérka odboru dopravy a regionálneho rozvoja Úradu ŽSK.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM