Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinčanky Ninka s kamarátkou ukázali veľké srdce: Nominácia na detský čin roka!

Deti si všímajú svoje okolie viac, než sa môže na prvý pohľad zdať. Ich dojmy potom často vedú k nezištnej a obetavej pomoci. Takto to bolo aj v prípade štvrtáčky Ninky a jej kamarátky.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčanky Ninka s kamarátkou ukázali veľké srdce: Nominácia na detský čin roka!
Zdroj: TASR

Hrdinské činy nie sú o veľkosti, ale o dobrej vôli. Hrdinov nájdeme aj medzi deťmi a práve ich činy dokážu dospelých prekvapiť. Organizácia ĽUDIA ĽUĎOM je aj tento rok partnerom dlhoročného projektu Detský čin roka, nad ktorým prevzal záštitu prezident Andrej Kiska.

Medzi príspevkami nominovanými na túto cenu sa objavil aj jeden zo Žiliny. Príbeh, ktorý napísali dievčatá, hovorí o ich pomoci človeku bez domova. Ninka Kanderová zo ZŠ na Karpatskej ulici 11 sa spoločne s kamarátkou zachovali statočne a v rámci svojich možností pomohli človeku bez domova. Príbeh sa odohral školskom roku 2016/2017, keď navštevovala Ninka 4. ročník základnej školy.

Nina s kamarátkou nosili jedlo bezdomovcovi

Podľa listu, ktorý napísala Ninka spoločne s kamarátkou, trhali práve spoločne šípky na čaj pre ich maminy. Vtedy si mali všimnúť dvoch chlapcov, ktorí vychádzali z lesíka, kde býval bezdomovec. Tak sa tam šli pozrieť a zistili, že ujo, ktorý tam žije sa nemá dobre. Chlapci, ktorí vyšli z lesíka mu podľa jeho slov porozhadzovali zásoby rožkov po zemi a porozlievali mu vodu po starom matraci, na ktorom spal. Dievčatá dokázali zhodnotiť situáciu a neváhali pomôcť človeku v núdzi, hoc aj zo svojich ušetrených peňazí. Bolo im ľúto človeka, ktorý nielenže nemá domov, ale ani peniaze na to, aby si nakúpil najnutnejšie veci.

Ako dievčatá uvádzajú v liste: „S kamarátkou sme sa okamžite zhodli v tom, že mu pomôžeme. Rozmýšľali sme z čoho by mal najväčšiu radosť a čo by mu najviac pomohlo.“

„Potom sme išli domov pre našetrené peniaze a v blízkych potravinách sme mu kúpili jedlo a pitie. Keď sme mu tieto veci doniesli, veľmi sa potešil a bolo vidno, že bol dojatý. Na ďalší deň sme mu znovu priniesli jedlo a ponúkla som mu náš zbytočný matrac na spanie.“

„Ujo ho skromne odmietol s tým, že sa už čoskoro bude sťahovať. Takto sme mu nosili jedlo celý týždeň, až kým sa neodsťahoval. Už sme ho potom nikdy nestretli. Dúfame, že sa mu dobre darí,“ dodávajú dievčatá na konci listu.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2017 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 30. novembra 2017. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť Ninku a jej kamarátku zo ZŠ Karpatská v Žiline môžete hlasom priamo TU.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM