Adela Fruckova Rôzne Rôzne

Žilinčanka, ktorej môžeme mnohí len závidieť: Zuzana (27) cestuje po exotických rajoch nášho sveta

Žilina je ich rodné mesto a nikdy na ňu nezanevrú, no kvôli práci či iným okolnostiam väčšinu času prežijú v zahraničí. Dôkazom, že takýto Žilinčania jestvujú, je aj Zuzka Šošková. Pre vášeň z cestovania a surfingu videla kus sveta a veci, o ktorých sa nám ani nesníva. Prinášame vám s ňou rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčanka, ktorej môžeme mnohí len závidieť: Zuzana (27) cestuje po exotických rajoch nášho sveta
Zdroj: Archív Zuzky Šoškovej

Nikde nie sú spísané pravidlá ako žiť, určovať si ich môžeme sami. Dalo by sa povedať, že cestovatelia žijú podľa tých vlastných. A na rozdiel od našich rodičov, ktorí boli obmedzení rukou režimu, je nám dnes dopriate voľne navštevovať krajiny, na aké si pomyslíme. Prečo to nevyužiť? Srdcom rodená Žilinčanka, no vášnivá cestovateľka, Zuzka Šošková (27) nám o svojich pravidlách povedala v rozhovore. Vďaka nim má mladá Žilinčanka na konte krajiny ako Anglicko, Portugalsko, Nórsko, Dominikánska republika, Rakúsko, Španielsko, Maroko, Austrália, či Indonézia a Tahiti.

Čím si chcela byť, keď si bola malá?

To tam nepíš. (smiech) Smetiarka a voziť sa vzadu na závese. (smiech)

Chcela si byť vlastne niekedy v nejakom trvalom zamestnaní? Aké si mala plány počas školy?

Viac ako o zamestnaní som rozmýšľala nad cestovaním. Hotelierstvo som študovala iba prvý rok, potom som prestúpila na cestovný ruch. Trvalé zamestnanie ma veľmi nelákalo, skôr som si chcela riešiť vlastné veci.

Začala si cestovať… Ktorá bola tvoja prvá destinácia vynímajúc susedné krajiny a prečo?

Bristol v Anglicku. Vybrala som si ho preto, lebo som tam mala kamarátov zo Žiliny. Išli tam na leto. Prišlo mi to ako dobrá príležitosť vycestovať a spoznať niečo nové. A aj som veru spoznala, riadne ma to tam vyskrúcalo. Mala som iba 18 a prvýkrát som sa o seba musela postarať a tak to aj vyzeralo.

Ako si prišla k surfingu?

Od malička som sa venovala športu. Na základnú som chodila do plaveckej triedy, ako strednú som si vybrala Športové gymnázium v Žiline, kde som trénovala rýchlostné potápanie. Takže vo vode sa cítim ako doma. Zimné sezóny som väčšinou trávila na horách. Milujem snowboarding. Vo Vrátnej som ho aj inštruktorovala. 7 rokov dozadu sa kamaráti, s ktorými som trávila čas vo Vrátnej, rozhodli ísť do Portugalska surfovať. Ja som síce nemohla, lebo som bola po operácii kolena, no od tej doby som to mala v podvedomí. Rok na to som už aj ja bola vycestovaná v Portugalsku na celú letnú sezónu. Kombinácia vody a jazdenia mi úžasne sadla a od tej doby sa mu venujem.

Čo ti dáva surfing?

Surfing mi úplne ovplyvnil môj životný štýl za posledné roky a vôbec všetko. Stal sa takisto akýmsi poháňadlom, aby som viac a viac cestovala. Spoznávala nové krajiny, miesta, spoty na surfing… Dáva mi pocit slobody. Keď surfujem, nemusím myslieť na nič iné a užívam si prítomný moment. Pri tomto náročnom športe som si prešla všetkými možnými pocitmi od strachu cez hnev až po neopísateľnú radosť z jazdenia dobrej vlny alebo dobrej session.

Aké krajiny si ďalej navštívila?

Po ukončení školy som vycestovala za prácou do Nórska. Je to neopísateľne krásna krajina. Fjordy, vodopády… Ako bonus som si tam mohla zarobiť rýchle peniaze na ďalšie cestovanie. Takže po Nórsku som mohla ísť hneď na pol roka do Karibiku, Dominikánskej republiky. Neskôr som sa vrátila opäť do Európy, tu som dala ešte jeden trip. Išli sme na starej škode felícii cez Portugalsko až do Maroka a pri hranici do Sahary sme sa otočili a zas naspäť priamo do našej Žilinky. Neuveriteľné, ale to auto to vydržalo. (smiech)

Nasledovala krajina protinožcov?

Hneď po návrate domov som už letela do Austrálie, kde som strávila pár mesiacov Sydney – Manly. Tam som sa cítila ako doma, hlavne kvôli kamarátom zo Žiliny, ktorí tam dlhodobo žijú. Veľmi mi na začiatku pomohli. Je tam veľká komunita ľudí zo Slovenska a Česka. Austráliu som precestovala od Gold Coastu až po Cadel. Ďalšou destináciou, kde som sa zdržiavala, je Indonézia, tam som bola dvakrát a prešla som si ostrovy Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba a Papua. Vôbec najkrajšie miesto, aké som kedy videla… Či už kvôli domácim ostrovanom, ktorí sú neskutočne veselí, otvorení, bezproblémoví a ústretoví ľudia, alebo kvôli prírode, šnorchlovaniu a najlepšiemu surfingu na Tehaupoo (známa vlna, pozn.red.). Každý ostrov je niečím nádherný a niečím špecifický. Ja som videla ostrovy Tahiti, Bora Bora, Moorea, Raiatea, Huahine. Potom sme sa vydali na Nový Zéland a do Nepálu, kde som si prešla trasu do Annapurna Base Campu, čo je vo výške 4130 mnm.

Vieš vypichnúť najkurióznejšie zážitky z cestovania?

Zážitkov je strašne veľa. Ale ku zaujímavým určite patrí príbeh ako nám v Indonézii ukradli kompletne všetky doklady a kreditky a ako sme podali neskutočný výkon, aby nám vydali v Austrálii nové pasy. Bolo by to všetko v poriadku, keby nám ich novučičké po dvoch týždňoch neboli ukradli znova na Bora Bora. Zlodej bol ale uvedomelý a vrátil ich na miesto, kde ich ukradol, takže sa nám vrátili. Našťastie. Ďalší pre mňa neskutočný zážitok bol pozerať Billabong pro Tahiti, (surf.súťaž, pozn. red) priamo na lineupe a jazdenie na Teahupoo.

Raz za čas zavítaš aj do Žiliny. Chýba ti občas domov?

Žilina je moja obľúbená dovolenková destinácia. Je to miesto, kde som vyrastala a som tam doma. Také miesto nie je nikde na svete. :)

Čo robíš, keď si tu?

Keď som v Žiline, tak hlavne trávim čas s rodinou a ľuďmi, ktorých mám rada. Občas idem zakorčuľovať na vodné, bicykel a samozrejme pivko. Jazdiť na snowboard teraz veľmi nechodím, až teraz som sa po troch rokoch dostala znova na sneh, posielam pozdravy z rakúskeho lyžiarskeho strediska St. Antone.

Čo tvoje plány do najbližšej budúcnosti?

Po zimnej sezóne na horách prídem na chvíľu do Žiliny. Potom idem zas ku oceánu na Azory. Sú to nádherné vulkanické ostrovy v Atlantickom oceáne. Európska exotika! Veľmi sa teším. Chcem si tam nájsť dom, ktorý budem prenajímať turistom.

Čo by si odkázala mladým ľuďom, ktorí ešte nemajú čo to odcestované?

Nech sa neboja… :)

Pozrite si fotky z potuliek svetom v priloženej galérii.

Žilinčanka Zuzana a jej krásne chvíle za hranicami
18
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM