Michal Demjanovič Kultúra

Žilinčania, značte si do kalendárov: TOP 10 októbrových akcií

V Žiline sa počas októbra chystajú podujatia, ktoré by rozhodne nemali ujsť vašej pozornosti. Vybrali sme pre vás rovnú desiatku z nich.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, značte si do kalendárov: TOP 10 októbrových akcií
Zdroj: Archív Tomáša Bezdedu

Jana Kirschner – takmer sólo 2016

2. 10. 2016, o 20:00, Stanica Žilina Záriečie

Slovenská speváčka a skladateľka Jana Kirschner je na prahu ďalšej etapy. Skladá nové pesničky, chystá sa na najväčšie slovenské festivaly a po ročnej pauze pripravuje aj návrat na klubové pódiá. Na prelome septembra a októbra sa predstaví s celkom novým komorným programom v šiestich slovenských mestách. V novej zostave s podtitulom „Takmer sólo“.

Kauza Bašternák

6. 10. 2016, o 17:00, OZ proti korupcii (budova Kinekusu) na Kamennej ulici 4, Žilina

Kauza Bašternák je za svojím mediálnym vrcholom. Róbert Fico zverejnil úvahu o možnom odsťahovaní sa z komplexu Bonaparte, ministrovi vnútra Róbertovi Kaliňákovi sa začína opäť objavovať úsmev na tvári. Predseda parlamentu Andrej Danko plánuje zmenu rokovacieho poriadku tak, aby (podľa opozície) zapchal ústa poslancom. Vo verejnosti sa formuje nové združenie, ktoré spája ľudí na vytvorenie tlaku voči vyšetrovateľom kauzy Bašternák. Slovenská politika stále žije vážnymi témami. Chceme o nich diskutovať aj v Žiline.

Koncert: Strapo, D-Fly / Dj Spinhandz

7. 10. 2016, o 21:00, Smer music bar, Žilina

Strapo (Official) spolu s D-Fly a DJ Spinhandz rozpália u nás hip-hopovú jeseň naplno. Vystúpia: DJ CrxoD,Fly, STRAPO a DJ Spinhandz.

Žilinský kapustný deň

7. 10. 2016, o 11:00, Mariánske námestie, Žilina

Využitie kapusty v kuchyni, ponuka a ochutnávka rôznych druhov kapustnice, pečiva s kapustou, šalátov a rôzne recepty tradičnej slovenskej kuchyne pripravované členky MO Živena Žilina. To všetko, budú môcť vidieť a ochutnať návštevníci Žilinského kapustného dňa, ktorý sa uskutoční 7. októbra 2016 od 11.00 do 16.00 hodiny na Mariánskom námestí v Žiline. Podujatie s finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja pripravuje a všetkých srdečne pozýva Mesto Žilina a Krajské kultúrne stredisko v Žiline.

Katarzia & band: Agnostika tour

16. 10. 2016, o 20:00, Stanica Záriečie, Žilina

Na druhom albume s názvom Agnostika rozoberá Katarzia témy medziľudských vzťahov tejto doby, európsky individualizmus, voľnosť a slobodu v kontraste so zakódovanými spoločenskými predsudkami a výchovou v rodinnej bunke. Rozpor medzi tým, čo by sme mali robiť podľa morálneho a spoločenského zákona a tým, po čom naozaj túžime. Album je spojením výrazných muzikantských osobností a energií, rôznych rukopisov a tým posúva moje pesničky do iného levelu.

Zdroj: TASR

Spoznaj svoj kraj – Oživme folklór v Žilinskom kraji

17. 10. 2016, o 18:30, Mestské divadlo, Žilina

Pozývame Vás na jedinečné spojenia tanca, hudby, skvelého jedla a nezabudnuteľnej folklórnej atmosféry. Príďte sa pozrieť na vystúpenie regionálnych folklórnych súborov, ochutnajte tradičné lokálne jedlá, zapojte sa do školy tanca a poseďte si pri miestnej ľudovej hudbe po podujatí.

XINDL X – TURNÉ 2016

18. 10. 2016, o 20:00, Smer music bar, Žilina

Xindl X zahrá prierez svojimi hitmi, ale tiež predstaví všetky piesne z nového albumu Kvadratúra záchranného kruhu, ktoré vydáva v septembri. Xindl X je český pesničkár, ktorý vo svojej tvorbe mieša pop s folkom a country aj hip-hopom, uznávaný je ale aj pre svoje texty. Niekoľko rokov patrí medzi najúspešnejších českých muzikantov. Za svoje dosky získal zlatú platňu, okrem toho 8 nominácií na hudobné ceny Anděl a v ankete Český Slavík cenu pre skokana roka a pre najhrávanejšiu skladbu na internete.

Miro Jaroš – Ťuki tour

23. 10. 2016, o 16:00, Dom odborov, Žilina

Miro Jaroš spoločne s kamarátom Ťukim privezie do vášho mesta svoje pesničky pre (ne)poslušné deti a výnimočnú šou, v rámci ktorej hravou formou učí deti užitočným veciam. Po každom koncerte prebehne autogramiáda a fotenie s Mirom aj Ťukim.

Para – Žiadne slová, iba činy tour 2016

27. 10. 2016, o 20:00, Stanica Záriečie, Žilina

Na scéne sú 21 rokov, odohrali stovky koncertov a vydali deväť albumov vrátane koncertných záznamov a výberovky k okrúhlemu výročiu. Bratislavská skupina Para má stále chuť tvoriť a vymýšľať nové spolupráce. Dokázala to na festivale Grape 2016 a potvrdiť to chce aj v októbri a novembri, kedy vyrazí na sedemkoncertné turné na podporu nového dvojsingla na platni Žiadne slová, iba činy/Linda.

Korben Dallas + Špeciálny hosť Cambiar la música

28. 10. 2016, o 20:00, Smer music bar, Žilina

Korben Dallas sa na jeseň sústredia najmä na prípravu nového štúdiového albumu, ktorý by mal vyjsť na jar 2017. Popritom ale odohrajú aj sériu štyroch koncertov, na ktorých sa ako špeciálny hosť predstaví dievčenský spevácky zbor Cambiar La Música. Korbeni sa s dievčatami stretli na pódiu letného festivalu, a ich vystúpenie kapelu očarilo natoľko, že sa rozhodli pozvať ich na spoločné jesenné koncerty.

Čítajte tiež:

Tomáš Bezdeda v rozhovore: Na hudbe ma baví kreativita, keď vytváram niečo nové, FOTO

Na Godzone tour sa chystá vyše 19 000 mladých: Zavíta aj do Žiliny!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM