Adela Fruckova Od Vás

Žilinčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 5 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Žilinu však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s naším mestom im chýbajú. Na čo sa teda Žilinčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 5 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Zdroj: TASR

Stredoslovenská „žilinčina“

Je všeobecne známe, že slovenčina v našom kraji je tou najspisovnejšou a najakceptovanejšou pre ucho lingivistu. „Nikdy predtým som si neuvedomoval, ako rád sa vždy vrátim do Žiliny a pozhováram sa s niekým bez ´nekania´. V Žiline je slovenčina mäkká bez zbytočných afektov a preto si ju najviac cením!“ opisuje Igor (23), ktorý už dlhší čas študuje v Trnave.

Vianočné trhy

Vianoce nie sú len sviatkom pokoja a oddychu, ale je to aj čas, kedy sa vracajú do svojho rodného mesta ľudia žijúci v zahraničí. Na vianočných trhoch v centre sa tak i po rokoch stretávajú rodiny a kamaráti, vychutnávajúc jedinečnú atmosféru vianočného mesta. „Do rodnej Žiliny vždy zavítam len cez Vianoce a snažím sa všetko za ten krátky čas stihnúť. Najkrajšie sviatky v roku by sa u mňa určite nezaobišli bez návštevy vianočných trhov na Mariánskom námestí. Punč, rozvoniavajúce lahôdky a čas s rodinou – to je to, čo si odnášam ako vianočný darček zo Žiliny,… A ktorý ma hreje po celý rok pri srdci,“ prezrádza nám Matej (34), ktorý pracuje vo Veľkej Británii.

Radničná zvonkohra

Hoci by sa mnohým z nás zdala otravná, lebo ju počujeme aj niekoľkokrát za deň, existujú aj tí, ktorí sa na ňu vyložene tešia. Potvrdzuje to aj Petra (41): „Keď som bývala v Žiline, nemohla som zvonkohru vystáť,“ hovorí s úsmevom a dodáva: „Dnes, keď sa po čase vrátim späť a počujem ju o dvanástej pri obede na Mariánskom námestí, viem, že som doma a až vtedy začnem skutočne oddychovať.“

Majáles a Staromestské slávnosti v Žiline

Tieto dve udalosti sa spájajú s májovou Žilinou. Majáles, ktorý sa organizuje na začiatku tohto mesiaca, nenavštevujú len študenti. Aj Maťa (26), ktorá pracuje v Londýne, je zarytou fanúšičkou „Na tieto dve udalosti sa vždy teším a kvôli tomu si vždy spravím voľno v práci a pricestujem domov.“ Mesiac lásky je preto v Žiline aj mesiacom kultúry a my si preto môžeme vychutnať nielen množstvo vystupujúcich hudobných interpretov, ale aj ľudovú slovesnosť a zvyky našich predkov.

Vrátna dolina

Žilina je kotlinou, ktorú obkolesuje príroda. Do lesa a na hory to máme naozaj „na skok“. Do Vrátnej doliny to máme síce o čosi ďalej, ale určite sa ju oplatí navštíviť či v zime alebo v lete. Svoje o tom vedel nielen náš národný hrdina Juraj Jánošík, ale jej výhody poznajú aj Broňa a Zuzka (27), ktoré pracujú v lyžiarskom stredisku v Rakúsku: „Pracujeme síce na horách, no domovskej Vrátnej sa nič nevyrovná – tam sme vyrastali a nikde inde to nie je presne také,“ hrdo opisujú rodené Žilinčanky. Vrátna dolina je krásna v každom období, v lete chodíme na túry, v zime je to centrum zimných športov.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM