Igor Petrík Rôzne Rôzne

Žilinčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Žilinu však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Žilinčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov
Zdroj: Dnes24.sk

István nad Rondelom

„Teším sa na Istvána. Lebo keď ho uvidím, stopercentne viem, že som doma. Je pre mňa akýmsi symbolom. Niekedy aj zavolám priateľke: Už ho vidím,“ usmieva sa Ján (34). Až 2,5-metrová socha muža v rifliach a oranžovom saku nad kruhovou križovatkou Rondel, alebo „István,“ je dielom Istvána Csákányho, maďarského výtvarníka. Socha sa týči nad Rondelom od augusta 2008.

Staromestské slávnosti

Každý rok pred letom rozhýbu na pár dní Žilinu Staromestské slávnosti, ktoré sa časom stali najväčším kultúrnym podujatím v meste a v širokom okolí. Každoročne ich navštívia tisíce návštevníkov. „Túto akciu si len málokedy nechám ujsť. Zbožňujem, keď s partiou vyrazíme do mesta, pozrieť program, čo ponúkajú stánkari, ochutnať špeciality, prípadne sa porozprávať pri pive. Myslím si, že toto podujatie nám môžu závidieť aj v iných mestách na Slovensku,“ hovorí Ľuba, ktorá pracuje v Trnave.

Straník

Vrch v bezprostrednej blízkosti Žiliny je ideálnym miestom na turistiku (nahor sa dostanete po žltej značke zo Zástrania) a z jeho vrcholu je dobrý výhľad na Malú Fatru, Žilinskú kotlinu a Kysuce. Je zároveň centrom pre paragliding a závesné lietanie. „Opakovane sa tam vraciam. Pohodovú túru odmení krásny výhľad na mesto a okolie. Úžasné je sledovať aj pilotov, najmä v lete, ako štartujú a následne vzlietnu,“ povedal Peter, ktorý kvôli práci trávi väčšinu roka v Česku.

Námorné bitky na Vodnom diele

Každoročne sa na Vodnom diele odohrá inscenovaná námorná bitka II. svetovej vojny, s použitím modelov. Populárne podujatie má veľa priaznivcov, čo potvrdil aj Jaroslav, ktorý pracuje v Trenčíne. „Bol som už na prvom ročníku a odvtedy nevynechám ani jeden. Chodíme sa pozrieť celá rodina a všetci sa na to tešíme,“ hovorí

Budatínsky hrad a park

Jednou z dominánt žilinskej mestskej časti Budatín (ale aj celej Žiliny), je Budatínsky hrad, ktorého súčasťou je zámocký park. Pre Laca (26), žijúceho v Prahe, je to práve park, kam vždy rád zavíta, keď navštívi Žilinu. „Ideálne miesto na zrelaxovanie, zvlášť to oceníte, keď strávite niekoľko mesiacov v roku vo veľkomeste. V Budatíne som vyrástol, zájsť do parku je moja "srdcovka.“ Dalo by sa povedať, že je to taká zelená oáza Žiliny," dopĺňa.

MŠK Žilina a štadión

Už pár rokov patrí žilinský futbalový klub k najúspešnejším na Slovensku. Pýšiť sa môže niekoľkými majstrovskými titulmi a štadión šošonov je často aj miestom konania medzinárodnych futbalových stretnutí. „Dávnejšie, keď som mal viac času, sledoval som dianie v MŠK pravidelne, chodil na zápasy. Odkedy som v Bratislave, sledujem aspoň dianie okolo klubu. Ak mám ale možnosť byť v Žiline a naši hrajú domáci zápas, tak idem. Už len kvôli tej "domácej“ atmosfére na štadióne. A to nehovorím o medzištátnych zápasoch," priblížil Zdeno (35).

Laubne

Prechádzku po meste môžete absolvovať kdekoľvek vo svete. Avšak len málokde sa poprechádzate pod laubňami ( priestory – podlubia pod domami, ktoré sú vysunuté na arkádach) tak ako v Žiline na Mariánskom námestí. „Dávajú (laubne) námestiu veľmi zvláštny výraz, rada sa tam prechádzam. Takúto prechádzku si nikdy neodpustím, zároveň sa aj pozriem, čo je nové v meste,“ vysvetlila Lýdia (30).

Väčší pokoj v meste

V porovnaní s európskymi veľkomestami je Žilina pomerne pokojné mestečko, kde ľudia nie sú natoľko poznačený stresom. To nám potvrdil aj Marek (32), pracujúci vo Viedni: „Občas, keď stojím na rušnej viedenskej ulici, pomyslím si na Žilinu. Viedenský ruch a premávka sú o "niečom inom,“ v podstate môžeme byť radi, že pochádzame z takého malého mesta. Človek potom príde domov a doslova si to vychutnáva," hovorí.

Prechádzka pri Vodnom diele

Vodné dielo Žilina je celoročne veľmi navštevované miesto. Organizuje sa tu množstvo akcií, popri diele vedie cyklotrasa BikeKIA, chodia sem milovníci vodných športov a tiež rybári. V jeho blízkosti sa nachádza športový areál. „Ak som v Žiline, vždy aspoň jeden deň si vyhradím na prechádzku pri Vodnom diele. Dobre sa tým vyventilujem a postretávam množstvo známych. Ak sa mi chce, niekedy sa prejdem až do Varína, človek takou vychádzkou "zahodí“ všetky starosti," povedala Krsitína, ktorá pracuje v zahraničí.

Príroda a jej možnosti

„Z jednej strany Malá Fatra, z druhej Veľká Fatra. Neďaleko máme Terchovú a Vrátnu, preteká tu Váh, ktorý sa dá splavovať. Táto príroda a jej možnosti je po rodine niečo, na čo sa do Žiliny najviac teším. Sme šťastní ľudia. Veľa času trávim na južnom Slovensku, kde prevládajú roviny a po čase zistíte, ako vám hory, kopce chýbajú,“ povedal Maroš, ktorý pracuje v Galante.

Mohlo by vás zaujímať:

Žilinčania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Žiline v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Foto: wikipedia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM