Webnoviny - Iné športy

Žilinčania sklamaní z prehry, v odvete si veria

WEBNOVINY.SK

Hoci Žilinčania musia dobiehať jednogólové manko z prvého stretnutia, v budúcotýždňovej domácej odvete, ktorá sa uskutoční v stredu 21. júla o 19.30 h, je v ich silách zvíťaziť dostatočným rozdielom na postup do 3. predkola LM. Foto: SITA/Jozef Jakubčo BRATISLAVA 14. júla (WEBNOVINY) – Vo futbale sa stávajú aj nečakané udalosti, mužstvo niekedy dosiahne šokujúci výsledok. Jeden z nich sa zo slovenského pohľadu zrodil v utorok večer na Malte. Úradujúci slovenský šampión MŠK Žilina nezvládol v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov 2010/2011 proti FC Birkirkara úlohu favorita a klubu z malého ostrovného štátika v Stredozemnom mori podľahol 0:1.

„Nechcem sa vyhovárať na vysokú teplotu počas zápasu (na vedľajšom Centenary Stadium bolo 30 stupňov Celzia, hoci pofukoval aj mierny vetrík, pozn.) či skutočnosť, že sa hralo na umelom trávniku, ktorý je iný ako normálna hracia plocha. O tom sme dopredu vedeli a na tieto atribúty sme mali byť pripravení. Prvoradý je vždy výkon a v utorok niektoré individuálne vystúpenia hráčov boli veľmi slabé. Osobne som mimoriadne sklamaný z výsledku a prehry,“ postavil sa v rozhovore pre agentúru SITA tréner MŠK Žilina Pavel Hapal chlapsky k nečakanému zakopnutiu jeho zverencov.

Napriek inkasovanému gólu už v úvodnej minúte stretnutia z dorážky srbského obrancu Nikolu Vukanaca po chybe brankára Martina Dúbravku, ktorý predchádzajúci pokus Shauna Bajadu vyrazil iba pred seba, mali Žilinčania územnú prevahu. Svedčí o nej aj počet striel v celom stretnutí v pomere 26 – 4 ! pre hostí (z toho na bránku 14 – 3 a mimo bránky 12 – 1), na rohy vyhral tím MŠK 3:0.

„Prekvapil a zaskočil nás inkasovaný gól hneď v 30. sekunde po zaváhaní Dúbravku. Z tých šancí, ktoré sme si v ďalšom priebehu stretnutia vypracovali, sme však mali skórovať. Otočiť nepriaznivý stav alebo aspoň vyrovnať na 1:1 sa nám už bohužiaľ nepodarilo. Táto facka však prichádza v pravý čas, hráči si to určite postupne uvedomia a v odvete zabojujú o postup do 3. predkola. Nemám veľmi koho chváliť za utorkový výkon, naopak s niektorými chlapcami sa porozprávam, že takto to ďalej nepôjde. Sme však jeden kolektív, ťaháme za jeden povraz, spolu vyhrávame i prehrávame,“ hodnotil ďalej český kouč klubu spod Dubňa.

Rozhodujúci moment stretnutia ťažko znášal žilinský brankár Martin Dúbravka. „Mrzí ma, že sme inkasovali po mojej chybe hneď asi v 30. sekunde zápasu. Je to škoda, v tej chvíli som nepodržal tím. Strelu, ktorá plachtila, som iba vyrazil pred seba, súperov hráč bol následne rýchlejšie pri lopte ako ja a strelil gól,“ vyjadril sa pre SITA talentovaný 21-ročný brankár MŠK.

Hoci Žilinčania musia dobiehať jednogólové manko z prvého stretnutia, v budúcotýždňovej domácej odvete, ktorá sa uskutoční v stredu 21. júla o 19.30 h, je v ich silách zvíťaziť dostatočným rozdielom na postup do 3. predkola LM. „Myslím si, že napriek neúspechu a jednogólovej prehre na súperovej pôde, navyše bez streleného gólu, máme lepší tím a napokon budeme úspešnejší v konfrontácii s maltským šampiónom,“ poznamenal Pavel Hapal a doplnil: „Už na Malte sme kontrolovali hru, mali na trávniku prevahu, nevyužili sme však ponúknuté šance. Iný vývoj v držaní lopty nepredpokladám ani v odvete, len s tým rozdielom, že sa chlapci už presadia v koncovke. K dispozícii mám skúsené mužstvo na to, aby sme postupový cieľ zvládli k našej spokojnosti i našich verných fanúšikov.“ Ku slovám svojho kormidelníka sa optimisticky pridal aj brankár Martin Dúbravka: „Prehra 0:1 na Malte je dosť nepríjemná. Verím však, že s podporou našich priaznivcov dokážeme v domácej odvete zmazať toto manko a postúpiť ďalej. Máme lepšie mužstvo ako FC Birkirkara, čo sa v hernom prejave potvrdilo aj v prvom meraní síl. Väčšinu duelu sme mali pod kontrolou, zlyhali sme v zakončení. O týždeň nastúpime doma proti Malťanom s jednoznačným víťazným cieľom.“

Trénera maltskej Birkirkary Paula Zammita potešilo utorkové víťazstvo, ale tento prekvapujúci triumf určite nepreceňuje. „Žilina má výborné mužstvo, je to úplne iný level ako bol pre nás pred týždňom sanmarínsky klub Santa Coloma v prvom predkole. Po našom rýchlom góle mal náš slovenský súper prevahu, šance však nedokázal premeniť aj zásluhou výborného výkonu brankára Lovizona. Aj taký je niekedy futbal. Odveta bude z nášho pohľadu mimoriadne náročná, pre všetkých mojich zverencov to bude veľké dobrodružstvo. Favoritom na postup je podľa môjho názoru stále Žilina. Budeme však bojovať a na trávniku necháme všetky sily,“ skonštatoval Paul Zammit.

Výsledok – utorok – 2. predkolo Ligy majstrov 2010/2011: FC Birkirkara (Malta) – MŠK Žilina (SR) 1:0 (1:0) Gól: 1. Vukanac, ŽK: 15. A. De Cesare, 65. Pulo, 68. Lovizon, 69. Buhagiar, 77. J. Zerafa – 34. Piaček, 45.+ Šourek, 56. Patrik Mráz, 90.+ S. Angelovič, rozhodovali: Simon Lee Evans – Philip Thomas, Mark Dyson (všetci Wales) Zostavy: Birkirkara: Lovizon – P. Fenech, Niševič, Vukanac (72. P. Borg), J. Zerafa – Tabone, A. De Cesare (85. R. Scicluna), Bajada, Buhagiar – M. Galea, Pulo (81. A. Scicluna) Žilina: Dúbravka – S. Angelovič, Piaček, Šourek, Patrik Mráz – Rilke (60. P. Poliaček), Jež, Bello, Zošák (80. V. Leitner) – T. Oravec, Majtán (67. Fotyik)

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM