Rôzne Rôzne

Žilinčania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Žiline v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!

Hoci sa narodili pod Dubňom, za prácou alebo štúdiom odišli do Bratislavy. Mnohí Žilinčania opúšťajú naše mesto a aj keď ich srdce zostáva doma, nemenili by. Pozrite sa, čo im najviac chýba v Žiline a našli to práve v hlavnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania pôsobiaci v hlavnom meste bez servítky: Tieto veci nám v Žiline v porovnaní s Bratislavou najviac chýbajú!
Zdroj: TASR

Jednoduchšie hľadanie práce

„Všetci vieme, aká je situácia v iných kútoch Slovenska a aký je problém nájsť si robotu. Preto toľko Stredoslovákov a východniarov prichádza do Bratislavy. V Žilinskom kraji som si prácu hľadal po skončení školy vyše roka, aj preto som sa rozhodol odísť práve do Bratislavy. Nedá sa to porovnať, zamestnal som sa do mesiaca, čo by mi u nás ,nehrozilo,“ povedal Ľubo (32).

Plavba po Dunaji

„Doteraz som si nezvykol na rovinatú krajinu v okolí Bratislavy. To je niečo, v čom má Žilina navrch. Žilinčania ale môžu Bratislave závidieť Dunaj a výlety loďou až do neďalekej Viedne, alebo reštaurácie na brehu. S týmto sa náš Váh, aj keď ho mám rád, porovnávať nemôže,“ uviedol Vlado (31).

Výber divadiel a kultúry

„Ešte v Žiline som často chodievala do divadla. Aj bábkového, aj mestského. V Bratislave je ale divadiel niekoľko a človek si môže vyberať. Ak nehrajú v jednom, zájdem do iného. Nie je to ale len o divadlách, celkovo je kultúrne dianie v hlavnom meste omnoho pestrejšie. A natrafíte aj na známych hercov,“ povedala Andreja.

Ponúk na ubytovanie je veľa

„Myslím, že kto si hľadá ubytovanie v Bratislave, nemá problém. Nájde si ho veľmi rýchlo. Rôzne portály na vás "vysypú“ množstvo ponúk, stačí si len vybrať podľa lokality a peňazí. Nehovorím, že v Žiline sa privát nájsť nedá, ale ponúk nie je toľko a hľadáte dlhšie. Pochopiteľne, je to najmä kvôli veľkosti Bratislavy, nedá sa preto čudovať," povedala Lýdia.

Viac tepla a vína

„Asi ma za to nebudú mať v Žiline radi, no mne viac vyhovuje teplejšie podnebie a aj zimy. Vďaka podnebiu sú tiež všade na okolí vinohrady, čo je u nás "hore“ nereálne. Kto má rád víno, ten si v Bratislave a okolí príde na svoje. Páči sa mi aj možnosť kupovať ho priamo od pestovateľov, niekde v dedinke," priblížil Marián (35).

Platy sú „inde“

„Ekonomická sila v hlavnom meste je niekde "inde,“ ako napríklad v Žiline. Dva – tri roky som tam pracoval, ale neviem si predstaviť, že by som mal dlhodobo žiť z 300 eur. Najmä teraz, keď mám rodinu. Bohužiaľ, taká je situácia na Slovensku. V Bratislave sú platy predsa len vyššie," myslí si Ján.

Ľahké vybavovanie a nemocnice

„Pretože žijem v hlavnom meste, už toľko neposielam poštu, lebo väčšina dôležitých inštitúcií, úradov sídli práve tu. Je to výborné. Stačí len, ak vybehnem do mesta. Nemusím čakať, kým mi z toho či onoho úradu niekto odpíše. Platí to aj v prípade nemocníc, je tu väčšina špecializovaných pracovísk, nepotrebujem cestovať,“ vysvetlil Dalibor (29).

Blízko do zahraničia

„Zo Žiliny tiež nie je až tak ďaleko do Česka, alebo Poľska. Bratislava je ale priamo pri hraniciach, takže nie je problém zájsť napríklad na vianočné trhy do Viedne. Avšak aj nakupovanie v Rakúsku je častokrát lacnejšie, nehovoriac o tovaroch, ktoré sa na Slovensku zohnať nedajú,“ hovorí vysokoškoláčka Jarmila.

Mohlo by vás zaujímať:

Súťaž o najkrajšie mesto sa už skončila a Žilina dosiahla krásny výsledok: Dostali sme sa do TOP 10!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM