Marek Šebeňa Rôzne

Žilinčania odovzdali v zberných dvoroch 400 ton odpadu

Žilinčania odovzdali tento rok v dvoch zberných dvoroch takmer 400 ton odpadu. Pri príležitosti vyhodnotenia tretieho kola súťaže Recyklujeme to dnes uviedol primátor Žiliny Ivan Harman.

„Motivačná súťaž, ktorú sme vyhlásili v auguste, trvá do konca tohto roka. Zúčastniť sa na nej môžu občania, ktorí v tomto období prinesú do zberných dvorov v Považskom Chlmci alebo na Jánošíkovej ulici nepotrebný odpad z domácnosti,“ povedal Harman. Podotkol, že ďalšie žrebovania sa uskutočnia ešte v decembri a v januári.
V zbernom dvore na Jánošíkovej ulici vyzbierali od jeho otvorenia v marci tohto roka do konca októbra 339 ton odpadu. Z toho bolo 192 ton objemného odpadu, takmer 90 ton zmesí betónu, tehál, obkladačiek, dlaždíc a keramiky či 25 ton vyradených elektrických a elektronických zariadení. Do zberného dvora v Považskom Chlmci priniesli Žilinčania od začiatku roka do konca októbra vyše 56 ton odpadu. Z toho objemného odpadu zhruba 34 ton a vyradených elektrických a elektronických zariadení 15 ton, uviedol žilinský primátor.
Ďalej pripomenul, že v rámci jesenného upratovania vyviezlo mesto 610 veľkokapa­citných kontajnerov, prostredníctvom ktorých sa občania zbavili prebytočného odpadu. „Na jar to bolo 560 veľkokapa­citných kontajnerov. Čiže, je vidieť, že to má stúpajúcu tendenciu. Ak porovnáme čísla z jari minulého a jari tohto roka, nárast je viac ako 100 percent. Zdá sa nám, že to má priamy dopad aj na zníženie počtu čiernych skládok,“ dodal Harman.
Žilinčania môžu v zberných dvoroch po preukázaní sa platným občianskym preukazom bezplatne odovzdať 500 kg odpadu na osobu na rok. Celkové ročné náklady na prevádzku dvoch zberných dvorov vyžadujú podľa Harmana investície mesta v hodnote približne 99.580 eur (2,99 milióna Sk). Zdôraznil, že zberné dvory neslúžia na odpad z podnikateľskej činnosti a zelený bioodpad môžu Žilinčania odovzdať v zbernom dvore v Považskom Chlmci.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM