Kultúra

Žilinčania, múzeá a zámky nebudú cez noc otvorené len u nás: Špeciálne akcie v kraji

Do 12. ročníka celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa počas sobotnej noci 21. mája zapoja aj múzeá a galérie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, múzeá a zámky nebudú cez noc otvorené len u nás: Špeciálne akcie v kraji
Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečný program so špeciálnymi aktivitami si pre návštevníkov pripravilo sedem inštitúcií ŽSK. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková.

Naše múzeá, knižnice, galérie, divadlá a kultúrne strediská rozvíjajú umenie v regiónoch Žilinského kraja. Preto som rád, že sa rozhodli zapojiť aj do tohto projektu, ktorý na celom Slovensku spojí viac ako sto organizátorov. Verím, že návštevníci si túto noc vychutnajú, keďže budú mať napríklad možnosť odviezť sa na našej unikátnej lesnej železnici z oboch strán regiónov Orava i Kysuce, a to takpovediac len za svitu hviezd,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Na Orave čakajú záujemcov prehliadky Oravského hradu až do 20. hodiny za polovičné vstupné a rovnako zľavnená večerná jazda Oravskou lesnou železnicou.

Milovníci umenia môžu stráviť noc v reštaurátorskej dielni Oravskej galérie v Dolnom Kubíne či zúčastniť sa tvorivých dielní a navštíviť mimoriadne výstavy a stále expozície, na ktoré je vstup zdarma,“ doplnila hovorkyňa ŽSK.

Kysučania, ale i ostatní turisti sa vo Vychylovke môžu tešiť na nočnú jazdu Historickou lesnou úvraťovou železnicou, po ktorej ich čaká originálna večerná prehliadka skanzenu s lampášmi. Večer spríjemní folklórna skupina a popri jej vystúpení budeme v našom novom altánku opekať skvelé jedlo,“ uviedol riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci Miloš Jesenský.

Na hrade Strečno sa o 20. hodine začne Noc múzeí a galérií prehliadkou hradu a podhradia. Pripravené sú aj ohňová šou a pozorovanie nočnej oblohy. V Sobášnom paláci v Bytči sú nočné prehliadky spojené s premietaním dokumentu pri príležitosti Roka Juraja Turza, ktorý ŽSK pre tento rok vyhlásil. „Všetkých pozývam aj do Považskej galérie umenia v Žiline, kde budú až do 22. hodiny otvorené zaujímavé expozície známych autorov, ako je napríklad Vincent Hložník,“ doplnil riaditeľ PGU Milan Mazúr.

Ojedinelý program pripravili i ďalšie dve galérie v Martine a Liptovskom Mikuláši. „V Turčianskej galérii bude otvorená burza starožitností, seminár o mágii čísel, tvorivé dielne a zároveň sa tu uskutoční skvelý jazzový koncert, na ktorom sa predstavia Martin Uherek a Klaudius Kováč,“ informoval predseda ŽSK.

Interaktívnu návštevu ponúkne taktiež Liptovská galéria P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, ktorá návštevníkom umožní spojiť večernú prehliadku s plnením originálnych úloh. V závere čaká všetkých stretnutie s akademickou maliarkou E. M. Šimerovou, dodala hovorkyňa ŽSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM