Soňa Vanovčanová Kultúra

Žilinčania, máme sa na čo tešiť: TOP 12 podujatí roka 2018!

V novom roku nás v meste čaká množstvo zábavy a pre tých ambicióznych či športuchtivých, aj veľa športu. Ktoré podujatia by ste si nemali nechať ujsť?

Ilustračný obrázok k článku Žilinčania, máme sa na čo tešiť: TOP 12 podujatí roka 2018!
Zdroj: Dnes24.sk

Šport: Jánošíkovým krajom

■ Mesiac konania: január 2018
■ Hlavný organizátor: Jánošíkov kraj, n.o.

Počas niekoľkých ročníkov sa lyžiarsky prechod „Jánošíkovým krajom“ stal veľmi obľúbeným medzi nadšencami bežeckého lyžovania nielen zo Žiliny, ale aj širokého okolia. Trasy prechodu sa každoročne menia a sú rozdelené od najkratšej až po najdlhšiu trasu.

Divadlo: Smrť sa volá Engelchen

Premiéra: sobota, 13. január 2018, Mestské divadlo Žilina

■ Autor: Ladislav Mňačko
■ Réžia: Tomáš Procházka

Súčasná divadelná adaptácia jedného z najsilnejších románov Ladislava Mňačka. Mňačkova kniha varuje, je nadčasová. Fašizmus, hoci porazený, znovu dvíha hlavu.

Šport: Jarná cena Žiliny

■ Mesiac konania: marec 2018
■ Hlavný organizátor: Klub plaveckých športov Nereus

Športové podujatie „Jarná cena Žiliny“ patrí k najvýznamnejším medzinárodným podujatiam jarnej časti plaveckej sezóny na Slovensku. Na podujatí sa v priamych súbojoch stretáva energia a dravosť mladých talentovaných plavcov so skúsenosťou a profesionalitou dospelých plavcov. Podujatia sa zúčastňuje viac ako 300 športovcov, trénerov a vedúcich výprav zo Slovenska i zo zahraničia. Účasť na podujatí každoročne potvrdzuje domáca seniorská a juniorská plavecká špička.

Koncert: Lenka Filipová

Utorok, 20. marec 2018, 19.00 hod., Dom odborov, Veľká scéna

Tento hudobný projekt nadväzuje na vydanie klasického gitarového albumu Concertino III. Tento koncert je venovaný celej rade úprav skladieb pre klasickú gitaru, zaznejú i úpravy ľudových piesní, šansonu, ukážky keltských piesní a aj najväčšie hity speváčky.

Lenka Filipová je na českej a slovenskej kultúrnej scéne značkou hudobnej kvality, úspechu, ale aj neobyčajnej ľudskej skromnosti. Koncerty plné emócií, virtuóznych muzikantských výkonov, komunikácie s publikom, celá rada hitov a nekonečná energia posúva Lenku Filipovú stále vyššie medzi elitu českých a slovenských umelcov. Právom patrí medzi najžiadanejších umelcov súčasnosti.

Divadlo: Jááánošííík po tristo rokoch so SĽUK-om

Streda, 28. február 2018, 16.30 a 19.30 hod., Dom odborov, Veľká scéna

■ Autor hry a textov piesní: Stanislav Štepka
■ Réžia: Juraj Nvota
■ Hudba: Ľubica Malachovská-Čekovská Stanislav Palúch
■ Scéna a kostýmy: Peter Čanecký

Okrem známych a zľudovených literárnych textov, aktuálnych glos a známych interpretov RND najnovšie prichádzajú v ozvláštňujúcej podobe a v novej dramaturgii do kultovej inscenácie, ktorá sa už medzičasom stala maturitnou otázkou, skvelí tanečníci, hudobníci a speváci SĽUK-u, aby spolu s radošincami a režisérom Jurajom Nvotom vytvorili výnimočný humorno-divadelný a aj tanečno-spevácky tvorivý kabaretný a hudobno-tanečný večer na spoločnú a známu jánošíkovskú tému.

Divadlo: Fligny, koks a fachmani

Premiéra: sobota, 10. marec 2018, Mestské divadlo Žilina

Autor: Mohamed Rouabhi

Gangsterská komédia o peniazoch, diere v stene a svojráznych chlapíkoch s nevyberaným slovníkom a dosť nevyrovnaným čchi. Partia zlodejov sa rozhodne dokončiť jednu starú fušku. Pre drsných mužov so skúsenosťami by to nemal byť problém. Odpratať mŕtvolu, zohnať zbíjačku, vybaviť pár telefonátov a zbaliť Pamelu však nebude také ľahké.

Galakoncert: Hana Zagorová

Streda, 16. máj 2018, Dom odborov, Veľká scéna

Jedna z najväčších hviezd česko-slovenskej hudobnej scény, navštívi v máji Slovensko a poteší svojich priaznivcov galakoncertom, v ktorom odznejú jej najväčšie hity.

Hoci sú piesne Hany Zagorovej hudobne a žánrovo veľmi pestré, najtypickejší pre ňu zostáva tzv. beatový šansón. Práve v ňom dokázala najlepšie zužitkovať svoje herecké školenie, cit pre obsah a jedinečnú atmosféru každej piesne (Tanečnice, Maluj zas obrázky, Usnul nám, spí, Kdyby se vrátil čas). K niektorým si navyše písala texty sama.

Staromestské slávnosti

Štvrtok – sobota, 24. – 26. máj 2018, Žilina

V roku 2018 nás čaká 24. ročník mestských slávností. Ich hlavný program sa odohráva na Mariánskom námestí a na Námestí Andreja Hlinku. Hlavným organizátorom je mesto Žilina.

Divadlo: A je tu zas

Premiéra: sobota, 16. jún 2018, Mestské divadlo Žilina

■ Autor: Timus Vermes
■ Réžia: Filip Nuckolls

Dramatizácia svetového bestselleru Tima Vermesa. Satirický pohľad na to, ako by sa asi Hitler správal, keby sa ocitol v Berlíne na začiatku 21. storočia.

Šport: Žilinský triatlon

■ Mesiac konania: august 2018
■ Hlavný organizátor: Klub plaveckých športov Nereus

Žilinský triatlon je obľúbeným podujatím celoslovenského významu s pravidelnou zahraničnou účasťou. Prvý raz sa podujatie konalo v roku 1999. Podujatie sa koná v prostredí Vodného diela Žilina. Od roku 2000 je súčasťou Slovenského pohára v triatlone. Podujatia sa zúčastňujú okrem registrovaných pretekárov, aj rekreační športovci. Súťaží sa v behu, cyklistike a plávaní.

Vianočné trhy

■ Mesiac konania: november 2018 – január 2019

Podujatie od roku 2017 sprevádza kultúrny program. Pre deti je pripravená ľadová plocha na Mariánskom námestí a mesto dýcha vianočnou atmosférou. Ku podujatiam sprevádzajúcim Vianočné trhy patrí aj rozsvecovanie vianočného stromu Mikulášom a rozdávanie darčekov našim najmenším.

Šport: Vianočný beh

■ Mesiac konania: december 2018
■ Hlavný organizátor: Mesto Žilina

Zimný maratón „Vianočný beh“ má v Žiline tradíciu. Určený je pre nadšencov behu každej vekovej kategórie. Účastníci si môžu zvoliť trasu dlhú 1 km, 8 km, polmaratón alebo maratón.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM