Adela Fruckova Správy

Žilinčana Jakuba zastihli teroristické útoky tesne pred odchodom domov: Desivé svedectvo priamo z Bruselu!

Bruselským letiskom Zaventem a stanicou metra v utorok otriasli smrteľné výbuchy. Prinášame vám výpoveď Žilinčana, ktorý v Bruseli býva blízko štvrte, kde došlo k útoku na metro. Jakuba (31) teroristické útoky zastihli tesne pred odchodom do Žiliny.

Ilustračný obrázok k článku Žilinčana Jakuba zastihli teroristické útoky tesne pred odchodom domov: Desivé svedectvo priamo z Bruselu!
Zdroj: TASR

Bruselským letiskom Zaventem a stanicou metra v belgickej metropole v utorok ráno otriasli explózie. Po sérii výbuchov už hlásia vyše tri desiatky obetí na ľudských životoch.

Všade počuť sirény

Podľa komuniké belgickej vlády výbuchy na letisku boli teroristickým útokom spáchaným samovražedným atentátnikom. Potvrdila to aj prokuratúra. Belgická polícia neskôr na letisku objavila tri opasky s výbušninami používané pri samovražedných atentátoch. Ako informovala belgická televízia, zdroj blízky polícii uviedol, že v odletovej hale letiska došlo k dvom výbuchom, pri ktorých boli aktivované tri nálože.

V Bruseli sa v týchto chvíľach nachádza aj Žilinčan Jakub (31), ktorý v tomto meste býva. Ten nám opísal, aká situácia aktuálne panuje v tejto metropole a čomu musí čeliť.

„V meste je chaos, všade počuť sirény, všade je plno vojakov, policajtov a sanitiek, chaos je na letisku a v okolí staníc metra, kde boli tiež výbuchy,“ opisuje smutné obrázky priamo z Bruselu tento Žilinčan.

Ako nám ďalej povedal, informácie o útokoch sa k nim dostali veľmi rýchlo. Jakub navyše býva neďaleko štvrte, kde došlo k útoku na metro. „Blízki sú z toho pochopiteľne šokovaní, bývame a pracujeme blízko európskej štvrte, kde bol útok na metro, ale našťastie sme boli ráno s manželkou ešte doma,“ povedal mladý Žilinčan pre spravodajský portál Žilina 24. Na otázku, či sú viac obozretní, odpovedal, že ostražití sú už od útokov v Paríži.

Nebude to jednoduché

„Nechodíme metrom ani MHD, snažíme sa vyhýbať miestam s vysokou koncentráciou ľudí,“ hovorí Jakub a a dodáva, že Arabi sú súčasťou Belgicka už dlhšiu dobu, čiže sú samozrejmosťou pre krajinu ako aj pre tamojšiu spoločnosť. Jakuba zastihli správy o teroristických útokoch práve v deň, keď sa chystal cestovať domov. Samozrejme, aj s týmto jeho plánom vzápätí nastali komplikácie a ani zatiaľ nevie, či sa mu podarí Brusel vôbec opustiť.

„Dnes máme cestovať domov do Žiliny, tak dúfam, že sa nám podarí opustiť mesto. Cesty aj diaľnice z mesta sú zablokované. Mám tu aj kolegov zo Slovenska a musím sa postarať o ich bezpečie a bezpečný odchod z krajiny, čo nebude jednoduché,“ prezradil nám Jakub.

Dnes 24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM