Jozef Legéň Samospráva

Žilina získala zaujímavé ocenenie: Klasické papierové byrokratické úkony na ústupe!

Mesto Žilina získalo zaujímavé ocenenie za napredovanie v implementácii informačných technológií. Snaha mesta je naďalej znižovať papierové byrokratické úkony a nahradiť ich elektronickými službami, ktoré je pri komunikácii so samosprávou možné využiť aj v pohodlí domova.

Ilustračný obrázok k článku Žilina získala zaujímavé ocenenie: Klasické papierové byrokratické úkony na ústupe!
Zdroj: Dnes24.sk

Informačný systém Mesta Žilina je v mnohých prípadoch pre občanov neviditeľnou, no zároveň nenahraditeľnou súčasťou každodenného spracovania rôznorodej agendy Mestského úradu v Žiline. O tom, že Mesto Žilina má jasnú predstavu o koncepcii využívania informačných technológii pre uľahčenie komunikácie verejnosti so samosprávou, svedčí aj ocenenie od spoločnosti CoraGeo s.r.o.

Časom všetko vybavíme z pohodlia domova!?

Spoločnosť CoraGeo s.r.o. pri príležitosti 20. výročia svojho založenia udelila štyri ocenenia v niekoľkých oblastiach. Jedným z ocenených bolo aj Mesto Žilina, ktoré spoločnosť CoraGeo s.r.o. ocenila za rozvoj informačného systému. Mesto za posledné dva roky v tejto oblasti vykonalo generačný skok vpred, kedy došlo k zásadným zmenám v rozsahu, ako aj v štruktúre poskytovaných informačných e-služieb pre občanov mesta Žilina.

V súčasnej dobe už zahŕňa rozsiahle agendy zastrešujúce evidenčnú, geografickú a ekonomickú oblasť. Voči občanom prezentuje zozbierané dáta prostredníctvom portálu elektronickej verejnej správy eGOV (http://egov.zilina.sk), ktorý je integrovaný do webovej stránky mesta a poskytuje aj informácie osobného charakteru prostredníctvom tzv. privátnej zóny. V príprave je podobné riešenie, ktoré poskytne občanom priestorový pohľad na dáta prostredníctvom webovej geografickej aplikácie CG WebGIS.

„Od začiatku svojho nástupu do funkcie primátora mesta sa usilujem o to, aby klasické papierové byrokratické úkony boli na ústupe a nahradili ich praktické a efektívne elektronické služby, ktoré je pri komunikácii so samosprávou možné využiť aj v pohodlí domova. Uvedomujem si aj to, že nie všetci sú počítačovo zdatní, preto presadzujem jednoduchú a zreteľnú elektronickú komunikáciu s úradom. Verím, že postupom času sa bude dať takmer všetko vybaviť aj cez počítač, čo uľahčí život Žilinčanom,“ hovorí primátor mesta Žilina Igor Choma.

Je to cesta ako naplniť cieľ

Rozhodnutie budovať komplexný informačný systém, ktorý dokáže poskytovať korektné dáta naprieč rôznymi agendami, sa ukázalo ako najlepšia cesta naplnenia dlhodobého cieľa súčasného vedenia Mesta Žilina. Cieľom tohto zámeru je v maximálnej možnej miere stransparentniť úplne všetky procesy, dáta a úkony mestského úradu, ako aj sprístupniť v modernej forme všetky dostupné informácie, ktoré je možné zo zákona uverejniť.

Na základe týchto skúseností možno konštatovať, že informačné technológie pomáhajú pri poskytovaní kvalitných služieb občanom a Mesto Žilina sa posúva smerom k lídrom poskytovania takýchto elektronických informačných služieb v oblasti samosprávy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM