Igor Petrík Správy

Žilina svedkom hromadného tanca: Na námestí predviedlo svoje pohyby až 1128 ľudí

Vyše tisícka ľudí naplnila Námestie Andreja Hlinku, aby sa pokúsili prekonať rekord v synchronizovanom tancovaní štvorylky. Žilina sa tak zaradila k ďalším mestám, kde súčasne prebiehalo tancovanie štvorylky.

Ilustračný obrázok k článku Žilina svedkom hromadného tanca: Na námestí predviedlo svoje pohyby až 1128 ľudí
Zdroj: TASR

Štvorylku si dnes napoludnie zatancovalo na Námestí Andreja Hlinku v Žiline 1128 ľudí, ktorí sa zapojili do pokusu o prekonanie Guinnessovho rekordu v rámci európskeho tanečného festivalu European Quadrille Dance Festival.

Žiaci, študenti, ale aj dôchodkyne sa podľa tanečného majstra Petra Ciekra zapojili do boja o prekonanie svetového rekordu v synchronizovanom tancovaní štvorylky šiestykrát. „Štvorylku dnes tancovali súčasne v 51 mestách Európy, na Slovensku to bolo okrem Žiliny v Košiciach, Jacovciach, na Myjave a vo Vranove nad Topľou. Spolu sa na Slovensku zúčastnilo 6604 tanečníkov. Hudba štvorylky je zachovaná, kroky sú upravené na modernejšiu dobu. Myšlienkou bolo, aby mladí ľudia netancovali len na disko hudbu, ale aby si zatancovali aj na klasiku,“ povedal Cieker.

Medzi školákmi sa nedalo zahanbiť ani 16 členiek Klubu Žilinské babenky, ktorý vedie 78-ročná učiteľka tanca Mária Zagatová. „Prvý raz nás tancovalo iba osem. Teraz už 16 a už päť rokov to ťaháme v šestnástke. Štvorylku sme nacvičovali pred šiestimi rokmi a odvtedy to vieme lepšie ako otčenáš. Stretávame sa každú stredu v dennom centre a od januára to stále opakujeme,“ doplnila Zagatová.

Pripomenula, že štvorylka je salónny tanec. „Štvorylka bola veľmi slávnostná záležitosť, otvárala napríklad matičné plesy v 19. storočí. Táto štvorylka je medzinárodný projekt, ktorý vymysleli v Slovinsku. Hudba ide cez satelit. Kroky sú trošku upravené, je to len chôdza. Lebo klasická štvorylka má iný, ťažší krok. Ale figúry sú v podstate rovnaké,“ dodala Zagatová.

Európsky tanečný festival štvorylky, ktorý zaregistrovala organizácia Tanečný zväz Slovinska (Plesna zveza Slovenije), znamená synchronizované tancovanie štvorylky v rôznych európskych mestách vždy v štvrtý piatok v máji, presne o 12. hodine na významných verejných miestach. V Žiline sa podujatie konalo pod záštitou primátora mesta Igora Chomu.

Žilinčania sa pokúsili prekonať rekord v tancovaní štvorylky
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM