Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilina rozkvitne do krásy: Jasene na známej ulici nahradí nádherná alej!

Vegetačné obdobie drevín končí a mesto začína s ich revitalizáciou. Ktorých častí mesta sa údržba dotkne a čo nové prinesie?

Ilustračný obrázok k článku Žilina rozkvitne do krásy: Jasene na známej ulici nahradí nádherná alej!
Foto: Soňa Vanovčanová

Podľa informácií hovorcu mesta Pavla Čorbu, sa začne s ošetrovaním rastlín v priebehu októbra. Obnovou si prejdú dreviny na Ulici Antona Bernoláka („Bulvár“), kde bude odstránených 48 jaseňov. Tieto dreviny približne v rovnakom počte nahradí nová výsadba stromov druhu sakura, čím druhovo nadviaže na predošlú výsadbu v tejto lokalite.

Vznikne alej okrasných čerešní, ktorá bude lemovať celý priestor „Bulváru“ smerom od Auparku až po knižnicu.

„Poškodené dreviny budú nahradené novými aj na Predmestskej ulici, kde budú taktiež vysadené okrasné čerešne. Podmienky v tejto lokalite neposkytujú dostatočný priestor pre plnohodnotný rast všetkých druhov rastlín a dochádza k prehustenej výsadbe. Práve preto dôjde k preriedeniu pôvodnej výsadby, ktorú nahradí nová. 21 kusov okrasných čerešní nahradí brezy, jarabinu, smreky a staré sakury, ktoré sú v zlej kondícii“, informoval hovorca.

Podľa Čorbu bude starostlivosť o mestskú zeleň prebiehať počas celej jesene. Vykonajú sa ozdravné rezy, aby sa predchádzalo vznikom úrazov a kolízií v dôsledku pádu poškodených častí drevín.

,,V závislosti od počasia sa uskutoční i nová výsadba stromov, najneskôr však do konca mimovegetačného obdobia. Mesto Žilina sa aj takýmto krokom snaží dostať čo najviac zelene do mesta, keďže práve zeleň predstavuje najväčšiu zásobáreň kyslíka," uviedol na záver hovorca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM